Artikel 20 van de modelverordening  regelt de bekostiging op basis van de kosten van eigen vervoer.              

Een vervoersvoorziening Eigen Vervoer (hierna EV) kan verstrekt worden na toestemming van het college. Een belangrijke maatstaf in de afweging is of de vervoersvoorziening EV goedkoper is dan de voorziening waarop aanspraak bestaat (OV/AV). Vervolgens staat in ditzelfde artikel dat wanneer aanspraak bestond op OV, de bekostiging van de voorziening EV gebaseerd wordt op de kosten van OV. Dit is m.i. onjuist. De vervoersvoorziening EV moet m.i. een km vergoeding per auto of fiets zijn en de hoogte van de EV moet dus ook gebaseerd zijn op de kosten van het reizen met de eigen auto of fiets. Wanneer je de hoogte van de vervoersvoorziening EV gelijk laat zijn aan de kosten van de vervoersvoorziening OV, kan je immers niet constateren of vervoer met de eigen fiets/auto goedkoper is voor de gemeente en of het toestaan van vervoer op eigen gelegenheid zinvol is.

Om te beginnen is een vergoeding o.b.v. een km-vergoeding bijna altijd duurder dan een vergoeding voor het OV. Alleen om die reden kan het al niet zo zijn, dat een leerling, die met het OV kan reizen een km.-vergoeding krijgt.

Antwoord
Er is hier sprake van een misverstand. In de toelichting bij artikel 20 staat niet:

'Een belangrijke maatstaf in de afweging is of de vervoersvoorziening EV goedkoper is dan de voorziening waarop aanspraak bestaat (OV/AV).' Er staat:

'Een belangrijke maatstaf voor toestemming kan zijn dat de bekostiging van het vervoer door de ouders voor de gemeente goedkoper is. Daarvan is in ieder geval geen sprake als de leerling in aanmerking komt voor een voorziening in de vorm van aangepast vervoer, en er plaats is in een busje dat toch al rijdt.'

 Het kan ook zijn dat het college bijvoorbeeld overweegt dat de ouderbetrokkenheid bij de school van waarde is, indien de ouder de leerling zelf vervoert. Of, dat het waardevol is, dat een ouder zijn verantwoordelijkheid pakt door zijn kind zelf naar school te brengen. Dat het eigen vervoer goedkoper is hoeft dus niet  de enige overweging te zijn.