De uitvoering van de Participatiewet kent veel uitdagingen. Zeker als het gaat om het verstrekken van de bijstandsuitkering. "Onze focus ligt altijd op het komen tot een passende oplossing in de uitvoering. Daar raakt het immers direct mensen. In die uitvoering kunnen we nog meer ons sociale gezicht laten zien."

Dat kan door meer de menselijke maat te hanteren bij het verstrekken van de uitkering. Ook al knelt dat soms met de wet. "Wij willen nog meer in vertrouwen met mensen werken aan hun toekomst. We wachten niet op het versoepelen van de wet. We pakken nu de ruimte."

We zoeken steeds naar manieren om te vernieuwen. Onze werkwijze en dienstverlening passen we daarop aan. We zoeken naar maatwerk en een klantgerichte aanpak. Wethouder Huib van Olden: “We willen binnen de Participatiewet nog meer oog hebben voor een sociale uitvoering van de wet. Minder druk op controle en handhaving en meer ‘lucht, ruimte en vertrouwen’ naar onze klanten. De menselijke maat en maatwerk zijn daarbij cruciaal.”