De gemeente Den Haag, politie, OM, brandweer, HEIT, Stedin, NVWA, HTM en de NS hielden op donderdag 10 juni een grote handhavingsactie in de Rivierenbuurt en de Stationsbuurt, een gezellig gebied waar veel mensen wonen, leven en werken. Deze drukte zorgt met enige regelmaat ook voor overlast.

Tijdens de handhavingsactie zijn verschillende controles uitgevoerd. Er was in het bijzonder aandacht voor overlast van bedelaars, huftergedrag in het verkeer, illegale bewoning en overlast als gevolg van alcoholgebruik, drugs en lachgas. Ook werden meldingen en signalen van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit nagetrokken. Dit soort acties zijn bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

De Haagse Pandbrigade controleerde 58 woningen op uitlopende misstanden. Bij 12 personen wordt er nader onderzoek gedaan naar de adresinschrijvingen. Eigenaren van 2 panden worden aangeschreven vanwege achterstallig onderhoud. Het huurteam gaat aan de slag omdat in 7 woningen een veel te hoge huur wordt berekend, 1 bewoner betaalde zelfs € 1000 voor minder dan 20m2. Ook bleken diverse uitkeringssituaties niet in orde. Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de gemeente zal dit verder onderzoeken en maatregelen nemen als er sprake is van fraude. Bij 9 kamerverhuuradressen was in 5 gevallen sprake van verschillende overtredingen. Afhankelijk van de situatie, kunnen waarschuwingen of bestuurlijke boetes volgen.