Een grootscheepse controle van onderkomens van arbeidsmigranten in de gemeente Maasdriel maakt duidelijk dat de nieuwe huisvestingsregels nog met voeten getreden worden. Huisvesters blijken volgens burgemeester Henny van Kooten in 70 procent van de gevallen hun zaken niet op orde te hebben. 

De controles zijn in december uitgevoerd en de eerste globale uitkomsten leveren het beeld op dat huisvesters het niet al te nauw nemen met registratie van overnachtingen, het zogeheten nachtregister. Ze beschikken vaak niet over de benodigde vergunningen en arbeidskrachten verblijven op plekken waar dat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Dat betekent niet alleen dat het om gebouwen gaat waar overnachten niet mag, maar ook dat die plekken daar ongeschikt voor kunnen zijn.

30.000 euro dwangsom

Voor de overtredingen van het bestemmingsplan en de ontbrekende exploitatievergunningen heeft Maasdriel in 22 gevallen het voornemen tot een last onder dwangsom. Huisvesters krijgen 6 weken de tijd om aan de eisen te voldoen. Hebben ze het dan nog niet goed geregeld, dan kunnen ze een dwangsom van 30.000 euro verwachten. Voor het niet of onjuist bijhouden van een nachtregister is voor 12 locaties een last onder dwangsom opgelegd. De verantwoordelijken voor het nachtregister krijgen 7 dagen de tijd om de papierwinkel in orde te maken.

"De cijfers zijn fors en confronte­rend en zijn niet goed te praten." - Joep Thönissen, voorzitter Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van het Brabants Dagblad.