Twente moet een landelijk voorbeeld worden bij de bestrijding van criminele zorgbureaus. Dat stelt regionaal portefeuillehouder Aanpak Zorgfraude Eugène van Mierlo. Nu nog hebben criminele zorgondernemers vanwege onder meer privacywetgeving vaak vrij spel. De Almelose wethouder wil daar paal en perk aan stellen en vraagt om steun vanuit Den Haag. "Maak van Twente een proeftuin voor de rest van ons land." Intussen wordt het veelbesproken barrièremodel - waarbij Twentse gemeenten zorgbureaus pas achteraf op betrouwbaarheid screenen - de komende tijd nog eens kritisch tegen het licht gehouden.

Het probleem rond de criminele zorgbureaus is nog veel groter dan verwacht, zo blijkt uit onderzoek. De georganiseerde misdaad heeft heel duidelijk de zorgsector ontdekt als buitenkansje om een lucratieve slag te kunnen slaan. Vooral omdat met zorgsubsidies vaak vele tonnen zijn gemoeid.

Intussen hebben meerdere raadsfracties opheldering geëist over de situatie in hun eigen gemeente. Daarbij gaat het onder meer om de PVV Almelo en in Enschede de Groep Versteeg, de SP en Groen Links.

De kip en het ei

Met name sinds 2015 - het jaar waarin de overheid bepaalde zorgtaken bij gemeenten neerlegde - heeft het fenomeen zorgfraude een enorme vlucht genomen. In dit nieuwste onderzoek werd onder meer gekeken naar het kip en het ei-effect.

"Waren het zorgondernemers die de criminaliteit zijn ingegleden? Of juist criminelen die zich op de zorgmarkt begeven? En dan blijkt toch dat laatste het geval", aldus onderzoekster Carla Vianen van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ), een landelijke organisatie die speciaal in het leven is geroepen om fraude in de zorg te bestrijden. Het IKZ voerde het onderzoek uit samen met het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Oost-Nederland.

Gevolgen tweeledig

De gevolgen van de zorgfraude zijn tweeledig: niet alleen vloeien vaak tonnen aan zorggeld in de zakken van criminelen, tegelijkertijd blijven kwetsbare cliënten verstoken van de zorg waar ze juist zo om zitten te springen.

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere redenen, waarom criminelen juist de zorgmarkt op gaan. Zo is het betrekkelijk eenvoudig een zorgbureau op te richten, terwijl het toezicht en de opsporing van misstanden nog in de kinderschoenen staan. "De pakkans is dus laag", aldus onderzoekster Vianen.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van RTV Oost.