Een lokaal preventieakkoord waar uitvoeringsbudget voor wordt aangevraagd voldoet aan de eisen zoals gesteld in de officiële SPUK-regeling. Voor een positief advies van de kerngroep Lokale Preventieakkoorden is het belangrijk dat het lokale preventieakkoord of de lokale preventieaanpak in ieder geval aan de harde criteria van het uitvoeringsbudget voldoet:

  • Het lokaal preventieakkoord/de lokale preventieaanpak gaat over ten minste twee thema’s uit het Nationaal Preventieakkoord: roken, alcohol en/of overgewicht. Hier mogen andere thema’s aan toegevoegd zijn (zoals een gezonde leefomgeving, armoede en mentale gezondheid).
  • Het lokaal preventieakkoord is getekend door ten minste één gemeente en ten minste drie partijen (bijvoorbeeld cafés, bedrijven, sportaanbieders) die een gezamenlijke ambitie hebben om in te zetten op een gezonde samenleving / de lokale preventieaanpak omvat schriftelijke afspraken tussen ten minste één gemeente en ten minste drie partijen gericht op het stimuleren van een gezonde samenleving
  • Het lokaal preventieakkoord/de lokale preventieaanpak legt afspraken vast tussen publieke en private partijen (er is sprake van een publiek-private samenwerking).

Verder wordt er gekeken of het akkoord een aanvulling is op wat er lokaal al gebeurt op het gebied van leefstijl en preventie en wordt er gekeken of bij het opstellen en de uitvoering inwoners worden betrokken. De inzet van een lokaal preventieakkoord is dat het een gezonde beweging op gang brengt samen met inwoners, gemeente(n) en lokale partners. De kerngroep zal daarbij ook meenemen of het lokaal preventieakkoord inzet op het verkleinen van gezondheidsachterstanden in de gemeente, bijvoorbeeld door in de aanpak te focussen op inwoners of wijken met een gezondheidsachterstand.

NB: Om het uitvoeringsbudget officieel aan te vragen, vraagt u eerst advies aan van de kerngroep. Dit doet u door het formulier adviesaanvraag te mailen naar lokalepreventieakkoorden@vng.nl. Dit formulier vindt u op de website van VNG Lokale Preventieakkoorden. Doe dit voor 30 september 2022.

Zie ook artikel 5 in de SPUK-regeling: Aanvraag en verlening van formele publicatie.