Iemand die structureel gratis boodschappen krijgt kan ook in Bergen op Zoom gekort worden op de bijstandsuitkering. De gratis levensmiddelen worden gezien als extra inkomen.

Recent is in de media aandacht besteed aan een kwestie waarbij een vrouw die een bijstandsuitkering ontvangt ruim 7000 euro moet terugbetalen omdat haar moeder jarenlang boodschappen voor haar betaalde. Het CDA en D66 willen nu weten hoe dat in Bergen op Zoom geregeld is. 

Verwarring bij uitkeringsgerechtigden

Uitkeringsgerechtigden zijn in verwarring volgens de partijen. Mag ik nog etenswaren aannemen die iemand voor mij meeneemt? Mag ik nog wekelijks bij mijn ouders gaan eten? Als ik een kinderfiets verkoop op marktplaats is dat dan ook verkapt inkomen? Allemaal vragen die het CDA heeft gekregen.

Eten halen bij voedselbank mag 

Een bijstandsuitkering is een vangnet voor inwoners die tijdelijk niet voldoende inkomsten hebben. ,,Het is gemeenschapsgeld. Mensen hebben daarom een informatieplicht als hun inkomenssituatie wijzigt”, zegt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. ,,Dat geldt niet als inwoners incidenteel levensmiddelen krijgen, maar wel als dat structureel gebeurt. De uitkering kan dan minder worden aangevuld.”

Bijstandsgerechtigden die gebruik maken van de voedselbank hoeven dat niet te melden omdat het gaat om een tijdelijke periode.