De gemeente Oude IJsselstreek trekt 140.000 euro uit om de nieuwe Wet inburgering alvast uit te voeren. Die wet geeft gemeenten de regie over de inburgering van immigranten. Nu ligt de verantwoordelijkheid bij de landelijke overheid. Die besloot enige tijd geleden om de invoering van de wet uit te stellen naar 2022.

De gemeente denkt de inburgering van statushouders die vanuit een asielzoekerscentrum naar Oude IJsselstreek verhuizen beter zelf te kunnen uitvoeren omdat ze dan individueel maatwerk kan leveren. Het is de bedoeling dat de gemeente samen met een inburgeraar gaat zorgen voor een persoonlijk plan hoe de nieuwkomer het inburgeringsdiploma wil halen. 

Inburgeringsdiploma

Een traject van vestiging in Oude IJsselstreek tot het inburgeringsdiploma zal maximaal drie jaar gaan duren. De gemeente is straks verantwoordelijk voor het regelen van verschillende onderdelen van de inburgering, zoals het taalonderwijs, de begeleiding bij de huisvesting en het wegwijs raken in de Nederlandse samenleving.  

Om toch zoveel mogelijk in de geest van de nieuwe wet te kunnen gaan werken tot die daadwerkelijk in 2022 in uitvoering gaat, heeft de gemeenteraad besloten om 140.000 euro beschikbaar te stellen. Een amendement met die strekking van Lokaal Belang en CDA werd raadsbreed aangenomen. 

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van de Stentor.