Permanente bewoning, arbeidsmigranten en soms zelfs criminaliteit. Niet alle vakantieparken in Brabant doen hun naam nog eer aan. En nieuwe luxe parken hebben een keerzijde. "Het is een soort aquarium. Aan de bovenkant komt er vers water bij, aan de onderkant vertroebelt het.”

Wie herinnert zich niet de beelden van Fort Oranje? Gezinnen met kinderen bivakkeerden in aftandse stacaravans, arbeidsmigranten deelden met achten een paar hokken. Criminelen en kwetsbare mensen met schulden woonden naast elkaar. Meer dan eens werd een wietkwekerij ontmanteld. De eigenaar incasseerde zijn geld en liet het verder gebeuren.

Schrikbeeld

De camping in Rijsbergen werd een schrikbeeld voor bestuurders. De gemeente had uiteindelijk een jaar nodig om het terrein schoon te vegen. Wegkijken was geen optie meer. Hoe kunnen we zo’n giftige cocktail elders voorkomen, is sindsdien de gedachte bij menig bestuurder.

Onderzoek in opdracht van de provincie Brabant toonde de ernst van de situatie. Een derde (ongeveer zestig) van de vakantieparken in de provincie bleek ‘niet vitaal’. ,,De helft van die parken heeft nul toeristisch perspectief”, zegt onderzoeker Willem Kraanen, adviseur bij ZKA Consultants in Den Bosch. Op een vijftal parken is de toestand vergelijkbaar met toenmalig Fort Oranje.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van BN de Stem.


Multidisciplinair optreden

Heeft u in uw gemeente problemen op recreatieterreinen? VNG Naleving kan u, samen met ketenpartners, helpen met de aanpak van deze problemen via een Interventieteamproject. Niet alleen repressief optreden is hierbij aan de orde. Lees meer hierover bij Recreatieterreinen of vraag een adviesgesprek aan met een regioadviseur van het team Multidisciplinair Handhaven.