De gemeente Nissewaard laat TNO onderzoek doen naar het gebruik van algoritmen in het onder vuur liggende fraude-opsporingssysteem van IT-bedrijf Totta Data Lab. Met dat systeem wordt bijstandsfraude opgespoord. 

Volgens de gemeente Nissewaard is het gebruik van de algoritmes (wiskundige formules) vrij complex, maar effectief bij fraudebestrijding. TNO moet als onafhankelijk onderzoeksinstituut in kaart brengen welke punten eventueel een risico kunnen vormen bij het verantwoord gebruik van het algoritme. ,,Die punten zullen verbeterd worden’’, belooft de gemeente in een persverklaring. Dat zal volgens haar het vertrouwen in deze techniek verbeteren. Bij het onderzoek dat vier maanden duurt, houdt TNO rekening met Nederlandse en Europese regelgeving en richtlijnen op het gebied van het verantwoorden van de gemaakte keuzes, aldus de gemeente.  

Voordeel

Volgens haar is het grote voordeel van handmatige controles dat inwoners nu niet meer met bankafschriften en andere bewijzen naar het stadhuis in Spijkenisse hoeven te komen om aan te tonen dat ze recht hebben op een bijstandsuitkering.

Rechtszaak

FNV Uitkeringsgerechtigden en het Platform Burgerrechten vinden het opsporingssysteem ondoorzichtig en niet te controleren, en willen dat Nissewaard ermee stopt.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van het Algemeen Dagblad.