Het Bossche experiment met bijverdienen voor mensen met een bijstandsuitkering stopt. B en W van Den Bosch concluderen dat in de bijna twee jaar dat de proef loopt geen enkele van de vooraf gestelde doelen is gehaald. Een belangrijke ervan was dat meer mensen met een uitkering betaald werk zouden vinden.

Het project startte in 2019. De Participatiewet bood de mogelijkheid om mensen met een bijstandsuitkering een premie te geven bovenop het bedrag dat zij zelf bijverdienen. Die premie mocht maximaal 200 euro per maand zijn en werd twee keer per jaar uitgekeerd. Ook mensen die al in deeltijd werkten konden in aanmerking komen voor deze premie. 

Het uiteindelijke doel was dat minder mensen in de gemeente een bijstandsuitkering zouden krijgen. Dat is dus niet gelukt. De hoop was ook dat in vergelijking met 2018 rond deze tijd  tien procent meer mensen in de bijstand geld zouden verdienen met deeltijdwerk. Ook dat is niet gehaald.  Ook het aantal maanden dat bijstandsgerechtigden werkten is niet toegenomen, evenmin als de totale inkomsten van de groep. De inkomsten per individuele bijstandsgerechtigden zijn wel licht gestegen, concludeert het  Bossche college. 

Meer informatie

Het volledige artikel staat online op de website van het Algemeen Dagblad.