Meerdere arbeidsmigranten die kamers huren in een krap bemeten rijtjeshuis. Het komt ook in Bergeijk voor. Een onwenselijke vorm van huisvesting, volgens de gemeente. Bergeijk wil deze kamerverhuur in huizen alleen nog onder bepaalde voorwaarden toestaan.

Zo hoopt de Kempengemeente meer grip te krijgen op de kwaliteit van huisvesting van arbeidsmigranten. Vorig jaar verbleven er zo’n 950 arbeidsmigranten in Bergeijk. Een aanzienlijk deel van deze groep (circa 250 mensen) bleek toen in een ongeschikte leefomgeving te wonen.

Te weinig leefruimte

Het ging daarbij niet zelden om woningen in woonwijken waar meerdere arbeidsmigranten in waren ondergebracht. ,,Bij controles is gebleken dat in deze huizen soms teveel mensen op elkaar leefden”, aldus wethouder Mathijs Kuijken.

De gemeente gaat het bestemmingsplan gebruiken om een drempel op te werpen voor deze vorm van kamerverhuur. In alle bestaande bestemmingsplannen wordt binnenkort een regel opgenomen die voorschrijft dat wonen in een woning alleen bedoeld is voor huishoudens.

Meer informatie

Het hele artikel staat online op de website van het Eindhovens Dagblad.


Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG Naleving ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.