Het belangrijkste uitgangspunt bij het aanvragen van subsidie moet altijd het eigen beleid zijn. Vanuit het eigen beleid van de gemeente kan vervolgens worden bekeken of er bijpassende subsidiemogelijkheden zijn. Bij het aanvragen van subsidie hoeft geld niet altijd het hoofddoel te zijn. Europese samenwerking kan ook andere resultaten opleveren. Denk hierbij aan kennisontwikkeling, het verbreden van netwerken, blikverruiming en profilering. Richt de focus niet alleen op de kortetermijneffecten, zoals extra geld, maar dus ook op de langetermijneffecten.

Daarnaast is het belangrijk dat er draagvlak binnen de gemeente is om Europese subsidie aan te vragen. Het aanvragen van Europese subsidie moet een bewuste keuze zijn van het bestuur en ambtelijk management en passen binnen de visie en strategie van de gemeente. Goede interne communicatie kan bijdragen aan het creƫren van draagvlak binnen de gemeente.

Verder kan elke organisatie keuzes maken in de manier waarop zij een rol spelen binnen een subsidieaanvraag. Kiest u ervoor de trekker, leadpartner, van de aanvraag te worden of bent u projectpartner? Daarnaast kan de hele subsidieaanvraag worden uitbesteed aan een extern bureau of binnen eigen beheer blijven.