VNG Magazine nummer 16, 23 oktober 2020

Tekst: VNG

Geen Buitengewone ALV, wel VNG Bestuurdersdag op 27 november

Het VNG-bestuur heeft de Buitengewone ALV uitgesteld van 27 november 2020 naar februari 2021 omdat het in november nog te vroeg is voor besluitvorming met de leden over belangrijke thema’s als herverdeling gemeentefonds en onderzoeken rond jeugd en abonnementstarief. Ook zou de Buitengewone ALV anders erg snel volgen op de uitgestelde ALV van 25 september jl.
 
De Bestuurdersdag gaat wel door op vrijdag 27 november. Het programma staat in het teken van actuele ontwikkelingen en de inzet van gemeenten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Naast een plenair deel met voorzitter Jan van Zanen en een gastspreker, bieden alle VNG-commissies deelsessies aan om met u van gedachten te wisselen over onderwerpen die voor gemeenten van belang zijn, zoals de herverdeling van het gemeentefonds, wonen, en regionale economie. Eind oktober ontvangt u de uitnodiging met daarin het programma en mogelijkheid voor aanmelden. De bestuurdersdag vindt online plaats van 13.00 tot 15.30 uur.

Netwerken in tijden van corona: neem deel aan online congressen

Kennisdeling en netwerken is een belangrijke pijler van de VNG. Gelukkig kunnen veel congressen online doorgang vinden, en kunt u zo kennis en ervaringen delen met uw collega’s.

5 november: Klimaatcongres
Een jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord komen wij graag met gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk samen om de balans op te maken, ervaringen uit te wisselen, praktijkvoorbeelden te delen en inspiratie op te doen.

9 en 10 november: VNG Juridische 2-daagse
De ontwikkelingen in het werk van de gemeentejurist staan nooit stil, zeker nu de wereld in korte tijd zo is veranderd. En dat vraagt veerkracht om ons aan te passen aan die veranderende omstandigheden. Ook is verbondenheid hard nodig om op een andere manier (samen) te werken. Maar welke juridische kaders zijn nodig om als overheid en met elkaar veerkrachtig en verbonden in deze tijd stand te houden? Deze vraag staat centraal tijdens de VNG Juridische 2-daagse.

10 november: Doen wat werkt in het sociaal domein
Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zéker in het sociaal domein. Toch heeft preventie het imago tijdrovend, duur en bovenal niet meetbaar te zijn. Het online congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ laat zien wat wél kan en dat preventie loont. Organisaties uit het hele land delen zo’n twintig uitdagende aanpakken.

30 november: VNG Congres Gemeentefinanciën
Gemeentefinanciën zijn in alle gemeenten een groot aandachtspunt, zeker nu de wereld in korte tijd zo is veranderd. Wat valt er te zeggen over onzekere toekomstige ontwikkelingen zoals de verwachte gevolgen van corona en de Tweede Kamerverkiezingen in 2021? En hoe ga je daar als gemeente mee om? Dergelijke vragen staan centraal tijdens het VNG Congres Gemeentefinanciën 2020.

Op VNG.nl/agenda vindt u nog veel meer webinars, congressen en andere online bijeenkomsten.

VNG-weekjournaal met Leonard Geluk

Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, vertelt wekelijks kort over enkele belangrijke zaken die op de agenda stonden. Door de video’s te bekijken blijft u goed op de hoogte van belangrijke onderwerpen zoals de inzet van gemeenten voor de kabinetsformatie, en andere actualiteiten die voor gemeenten relevant zijn. U vindt de video’s op onze socialemediakanalen en op vng.nl/artikelen/de-week-van-leonard-geluk.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl