De gemeente is niet de hoofdverantwoordelijke als het gaat om de woonomstandigheden voor arbeidsmigranten op de campus in Dronten. Die verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers, de huisvesters en ook de bewoners zelf. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van PvdA, SP en GroenLinks.

De drie fracties waren geschrokken van de gebeurtenissen rond het bedrijfsongeval van Marcin Wostzyl bij vetverwerkingsbedrijf Beneluxvet in Dronten. Ook vroegen ze naar nadere regels voor de huisvesting en zorgverlening van de arbeidsmigranten.

De gemeente is wel begonnen met een controle van alle huisvesting van arbeidsmigranten. Als eerste zijn de voormalige studentenkamers van de Aeres Hogeschool Dronten gecontroleerd. De uitslagen van dit onderzoek zijn nog niet bekend.


Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van Omroep Flevoland.

Integrale aanpak

Gemeenten ondervinden overlast van de gevolgen van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Om risicovolle woonsituaties effectief te bestrijden is een integrale aanpak nodig. Niet alleen repressief, maar juist ook gericht op structurele oplossingen. VNG Naleving ondersteunt gemeenten bij de aanpak van de huisvestingsproblematiek rondom arbeidsmigranten. Lees meer hierover in de factsheet of vraag een adviesgesprek aan met een adviseur van team Multidisciplinair Handhaven.