De Bijstandsbode is een e-zine voor iedereen die werkzaam is op het gebied van bijstand en aanverwante wet- en regelgeving.

Het Achtergrond-artikel behandelt deze keer het onderwerp cliëntenparticipatie. Wat zijn daarvoor de regels, hoe hard zijn die regels, en voldoet een sociaal domein-brede cliëntenraad daar wel aan?

In editie 74 vindt u verder onder meer:

  • Bijstandsbode 74
    De ‘Uitgesproken’ gaat over een man die meewerkt aan een huisbezoek in het kader van zijn nieuwe bijstandsaanvraag, en vervolgens onaangenaam wordt verrast door het feit dat de gemeente de bevindingen van dat huisbezoek ook gebruikt om in het verleden verstrekte bijstand terug te vorderen. Kan dat zomaar?
  • De Vraag van de maand gaat over het toekennen van Tozo aan een zelfstandige die strikt genomen niet aan de voorwaarden voldoet. Is er ruimte voor toekenning op grond van dringende redenen (artikel 16 Pw)?
  • In Opinie bespreekt Mr. Hans Nacinovic de wens van de Tweede Kamer om gemeenten vaker te laten afwijken van de kostendelersnorm. Nacinovic heeft een beter idee: afschaffen die handel!

Wetsvoorstellen en nieuws

Daarnaast bevat de Bijstandsbode een overzicht van het nieuws en de wetsvoorstellen die van invloed zijn op de Participatiewet.

Lees de volledige Bijstandsbode 74.