Nieuws
Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.
Het uniform vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de handhaver openbare ruimte. Het Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte (domein I) is geactualiseerd en levert een bijdrage aan de uniformiteit, herkenbaarheid, professionaliteit, veiligheid, gezag en dus het imago van handhavers.
Op 1 januari 2025 wordt de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) van kracht. Dit heeft gevolgen voor de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH-en). In het ZVH werkt de gemeente samen met andere partijen in het zorg- en veiligheidsdomein.
Onze nieuwe handreiking helpt adviseurs crisisbeheersing van gemeenten bij de voorbereiding op digitale ontwrichting, incidenten en crises. Want ook bij een cyberincident of -crisis is de vraag: Wie doet wat, wanneer? En hoe bereid je je daarop voor?
Op 1 juli is het Besluit aanwijzing Halt-feiten in werking getreden. Met dit nieuwe besluit zijn de feiten waarvoor jongeren voor een Halt-afdoening in aanmerking kunnen komen geactualiseerd en in lijn gebracht met de huidige praktijk.
Sinds de Wet straffen en beschermen deelt de Dienst Justitiële Inrichtingen informatie over re-integratie en risico’s van gedetineerden met gemeenten en reclassering. Sinds het najaar van 2023 is de digitale voorziening hier ook op aangepast. Om vragen hierover te beantwoorden zijn er 2 w ebinars gehouden.
Op 1 juli is de Wet seksuele intimidatie in werking getreden. Met deze wet wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar gesteld. Tegelijkertijd is in Rotterdam, Utrecht en Arnhem een pilot gestart met de handhaving door boa's, in aanvulling op de handhaving op seksuele intimidatie door de politie.
Het strafrechtelijk kader voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten tegenover ambtsdragers en werknemers met een publieke taak blijkt bij gemeenten niet altijd bekend of duidelijk. Signalen vanuit gemeenten zijn voor de VNG aanleiding om dit kader via een ledenbrief onder de aandacht te brengen.