Nieuws
Het strafrechtelijk kader voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten tegenover ambtsdragers en werknemers met een publieke taak blijkt bij gemeenten niet altijd bekend of duidelijk. Signalen vanuit gemeenten zijn voor de VNG aanleiding om dit kader via een ledenbrief onder de aandacht te brengen.
Onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een nieuwe website over het demonstratierecht gelanceerd. Met dit initiatief willen ze voorzien in de groeiende behoefte aan informatie over het demonstratierecht.
Een nieuw protocol helpt gemeenten bij het uitvoeren van online onderzoek om de openbare orde en veiligheid te bewaken of te herstellen. Dit protocol is ontwikkeld door de VNG en Noord-Holland Veilig (NHVeilig), met input van een aantal gemeenten.
De internetconsultatie voor de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) is geopend tot 1 juli. Gemeenten en andere betrokkenen kunnen hun input op het wetsvoorstel kenbaar maken. Aanvullend wil de VNG graag de feedback van gemeenten ontvangen om het gebundeld met de ministeries te delen.
Lokaal veiligheidsbeleid werkt niet vanzelf. De strijd tegen georganiseerde criminaliteit en ondermijning vraagt langdurige aandacht en inzet. Met oog op het debat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit op 16 mei roept de VNG op om de aanpak van ondermijning voort te zetten.
Het uniform vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de handhaver openbare ruimte. Het Modeluniform Gemeentelijke Handhaver Openbare Ruimte (domein I) is geactualiseerd en levert een bijdrage aan de uniformiteit, herkenbaarheid, professionaliteit, veiligheid, gezag en dus het imago van handhavers.
De VNG-commissies Informatiesamenleving en Bestuur & Veiligheid vergaderden op donderdag 29 februari voor een deel gezamenlijk in het gemeentehuis De Bilt. Zij spraken onder andere over de cyberoefening ISIDOOR, cameratoezicht en de digitale agenda 2024-2028.
De taken en verantwoordelijkheden van burgemeesters zijn steeds omvangrijker geworden. Een manier om vanuit het rijk bewuster en zorgvuldiger voor nieuwe taken te kiezen, juicht de VNG dan ook toe. In onze reactie op het Afwegingskader nieuwe burgemeerstersbevoegdheden geven we een aantal aandachtspunten mee.
Het onderwerp levensbeschouwelijke uitingen bij handhavers is actueel. De VNG vindt dat wet- en regelgeving op dit punt leidend moet zijn en wil het maatschappelijke debat hierover blijven voeren. Dit was ook onderwerp van gesprek met de minister van JenV.