Nieuws
In ons position paper voor de Eerste Kamer geven we aan wat er naar onze mening nodig is om de woningbouw verder vlot te trekken. Daarbij moet het rijk problemen oppakken die een oplossing op nationaal niveau vragen. En gemeenten moeten ruimte en bevoegdheden krijgen voor de meest passende lokale oplossingen.
De Wet betaalbare huur is een van de bouwstenen die gemeenten nodig hebben in de totaalaanpak voor meer bestaanszekerheid voor huurders, meer doorstroming en leefbare steden. Dit voorstel moet nu snel worden aangenomen, zonder verdere verruimingen en met voldoende aandacht voor de invoering en het vervolg.
Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Zij hebben in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen.
De ministeries van IenW en BZK hebben het 'Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving' gepubliceerd. Dit is voor gemeenten een nuttig instrument bij de keuze van woningbouwlocaties, doordat het inzicht geeft in bodemdaling, neerslag, risico op overstromingen en drinkwaterbeschikbaarheid.
Scherp de MilieuPrestatie Gebouwen nog niet aan en ontmoedig het gebruik van niet-circulaire (bouw)materialen. Dat zijn 2 van de punten die we de Kamercommissie IenW meegeven voor het commissiedebat Circulair bouwen.
De VNG werkt samen met BZK, Aedes, de Woonbond, VTW en SVWN aan een update van de Handreiking Prestatieafspraken. Deze handreiking wordt toegesneden op de Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv). Via een vragenlijst inventariseren we welke informatie gemeenten daarvoor nodig hebben.
Als een gebouw afwijkt van de bouwregels, heeft de gemeente een beginselplicht tot handhaven. In bepaalde situaties kan de gemeente afzien van handhaving en beslissen dat het gebouw in gebruik mag worden genomen. Over een zogeheten ingebruiknamebesluit is een internetconsultatie gepubliceerd.
Per 1 mei 2024 staan de vragen over bouw- en sloopveiligheid in een nieuw formulier in het Omgevingsloket. Dit geldt ook voor vragen over stikstofemissies. Zo zijn de informatieplichten voor bouw- en sloopwerkzaamheden apart in te dienen. Controleer als bevoegd gezag en omgevingsdienst de routering hiervan.
Op 1 januari 2027 moeten gemeenten beschikken over een omgevingsvisie die voldoet aan de eisen van de Omgevingswet. De visie moet worden opgesteld en gepubliceerd met de technische standaard STOP/TPOD. Als het nodig is, kunnen gemeenten tot 1 januari 2025 gebruikmaken van de oude RO standaarden (IMRO).
Deze week debatteert de Kamercommissie IenW met de minister en staatssecretaris over strategische keuzes rondom bereikbaarheid. Voor provincies en gemeenten staat er veel op het spel. In onze inbreng brengen we enkele punten onder de aandacht. We dringen er onder meer op aan om te beginnen met wat nu al kan.