Nieuws
Per 1 november 2024 moeten de eerste 5 informatiecategorieën van de Wet open overheid (Woo) verplicht openbaar gemaakt worden. Voor gemeenten gaat het om informatie over de organisatie, de werkwijze (waaronder de taken en bevoegdheden) en de bereikbaarheid van het bestuursorgaan en haar organisatieonderdelen.
Onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een nieuwe website over het demonstratierecht gelanceerd. Met dit initiatief willen ze voorzien in de groeiende behoefte aan informatie over het demonstratierecht.
Gemeenteraden, provinciale staten, eilandsraden en algemene besturen van waterschappen krijgen wettelijk de mogelijkheid om in bijzondere omstandigheden digitaal te vergaderen. De minister van BZK heeft op 22 mei de Wet digitaal vergaderen decentrale overheden bij de Tweede Kamer ingediend.
De aangepaste regels in de Huisvestingswet 2014 verruimen de mogelijkheden voor gemeenten om te sturen op de verdeling van woonruimte. De VNG heeft de model-huisvestingsverordening geactualiseerd, zodat gemeenten de gewijzigde regels kunnen toepassen.
Enkele (toelichtingen bij) modelverordeningen zijn geactualiseerd. Het betreft de lijkbezorgingsrechten, leges, toeristenbelasting, parkeerbelastingen en riool- en waterzorgheffing. Ook de Model Leidraad invordering gemeentelijke belastingen en de Algemene toelichting zijn gewijzigd.
Vanwege een aantal wijzigingen in het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers heeft de VNG de bijbehorende modelverordening en -regeling aangepast.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert de wijze van vergoeding van schade die ontstaat door regels in het omgevingsplan of door verlening van een omgevingsvergunning.
De VNG heeft een ‘Handreiking Marktverordening en omgevingsplan’ opgesteld. Gemeenten kunnen de handreiking gebruiken voor inhoudelijke aanpassing van de marktverordening in verband met de Omgevingswet.