Nieuws
De Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2024 in werking is getreden, heeft ook gevolgen voor gemeentelijke verhuurverordeningen. Daarom hebben we onze Model Verhuurverordening bijgewerkt. Gemeenten kunnen hun verhuurverordening met behulp hiervan aanpassen.
De Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid debatteert 25 september over de politie: voor de VNG aanleiding om de commissieleden een aantal aandachtspunten mee te geven. Die hebben vooral te maken met de toekomst van de politiefunctie en de daarmee samenhangende overdracht van taken.
Om een digitaal veilige en weerbare overheid te worden, is het van cruciaal belang dat gemeenten de nieuwe BIO2 als wet op lokaal niveau kunnen uitvoeren. Haalbaarheid, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid staan hierbij centraal. In een brief aan de staatssecretaris deelt de VNG haar feedback.
De VNG en de Kamer van Koophandel krijgen van verschillende gemeenten vragen over dienstverlening aan startende ondernemers. We willen via een uitvraag van het panel economie van de VNG inzicht krijgen in de mate waarin startersdienstverlening al wordt aangeboden.
De VNG wil een uitvoeringstoets op de Bekostigingsregeling huisvesting vergunninghouders in doorstroomlocaties. Volgens de VNG zitten er voor gemeenten nog onzekerheden en risico’s in bij de exploitatie van deze locaties.
Gemeenten beschikken momenteel over weinig juridische middelen om digitale risico’s bij bedrijven of evenementen te reguleren. Maar mogelijk kunnen bestaande wetten, zoals de Omgevingswet, uitkomst bieden, zo onderzocht het lectoraat ‘Bestuur en Veiligheid in een Digitaliserende Samenleving’ van NHL Stenden.
In een aantal gemeenten is tijdens de Europese parlementsverkiezingen succesvol geëxperimenteerd met een nieuw en kleiner stembiljet. De VNG adviseert minister Judith Uitermark (BZK) om het nieuwe stembiljet landelijk in te voeren en te gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026.