De Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid debatteert 25 september over de politie: voor de VNG aanleiding om de commissieleden een aantal aandachtspunten mee te geven. Die hebben vooral te maken met de toekomst van de politiefunctie en de daarmee samenhangende overdracht van taken.

VNG-inbreng op Commissiedebat Politie (pdf, 140 kB)

Toekomst van de politiefunctie en samenwerking met veiligheidsorganisaties

De Verzamelbrief Politie (pdf, 191 kB) stelt als doel om 'de politie in staat te stellen zich weer te richten op haar kernfunctie en andere organisaties aanknopingspunten te bieden om een rol binnen de politiefunctie te vervullen’. Maar vertrekpunt van het eerder verschenen White paper Politiefunctie is een visie te ontwikkelen op de toekomst van de politiefunctie en de samenwerking van de politie met verschillende veiligheidsorganisaties, rekening houdende met de rol van het bedrijfsleven en de boa's. Het zou niet alleen moeten gaan om keuzes binnen de politietaak: dit moet juist in samenhang gebeuren met de andere veiligheidsorganisaties.

Overdracht taken en financiën

Het lijkt er nu op dat er wel geld aan de politie toegewezen wordt, terwijl taken bij andere organisaties belegd gaan worden. We vragen de Kamerleden: is het niet verstandig om het geld zodanig te bestemmen dat taken die vanuit de politie overgedragen worden aan andere organisaties ook betaald kunnen worden?

Samenwerking politie en boa's

De Verzamelbrief Politie benoemd ook hoe politie en boa’s elkaar kunnen versterken en stelt: 'het is [ook] belangrijk om nog meer samen te werken met partners, zoals buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), om de lokale verankering van de politie te behouden.’ We vragen de Kamerleden om net als 4 jaar geleden geld vrij te maken voor boa’s domein I, zodat een eerste impuls gegeven kan worden aan deze lokale verbondenheid en verankering.

Gebruik C2000 door boa's

Boa's maken gebruik van C2000, het landelijke communicatiesysteem voor hulpverleners. Dit doen zij als 'gelieerde' van de 'aangewezen gebruiker' de politie. Gelet op de taken en ontwikkeling van de boa vinden we dat deze aangewezen gebruiker behoort te worden van C2000 en een eigenstandige positie moet krijgen in de Meldkamersamenwerking.