De VNG en de gemeente Asten nemen op 26 september deel aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over ruimtelijke ordening. In 2 position papers zetten we onze standpunten uiteen.

Ruimtelijke ordening: inbreng VNG

In ons position paper benadrukken we onder meer het belang van de regionale schaal, waar nationale ruimtelijke opgaves en lokale identiteit samenkomen, en van uitvoerbare besluiten die draagvlak hebben. Ook geven we aan dat keuzes maken op korte termijn en richting bepalen voor de lange termijn cruciaal zijn voor ruimtelijke processen.

Verder vinden we dat ruimtelijke ordening vraagt om een gezamenlijke inspanning waarbij elke medeoverheid zijn rol en verantwoordelijkheid op de juiste manier vervult. Zo’n samenhangende aanpak leidt tot meer coherent beleid en betere resultaten voor alle betrokkenen.

Lees het position paper van de VNG (pdf, 377 kB)

Ruimtelijke ordening in landelijk gebied: inbreng gemeente Asten

Namens de VNG neemt de gemeente Asten deel aan het blok waarin wordt gesproken over het landelijk gebied. In haar position paper schrijft Asten onder meer:

  • De oplossing voor zowel natuur als (extensieve) landbouw is gelegen in grondbeleid, maar daarvoor ontbreken heldere kaders en financiële middelen. Gemeenten zouden via het omgevingsbeleid gebieden tot ‘blijvend grasland’ kunnen bestemmen, maar verwachten dat dit enorme financiële claims (planschade) tot gevolg zal hebben.
  • In de huidige gebiedsgerichte aanpak ontbreekt integraliteit, waardoor landelijke (uitkoop)regelingen niet automatisch de gewenste effecten hebben. Betrek daarom de lokale overheid meer en beter bij het opstellen van beleid en regelingen.

Lees het position paper van gemeente Asten (pdf, 632 kB)