De Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA) 2023 opent op 30 mei om 9.00 uur. Voor gemeenten is ruim € 34 miljoen beschikbaar om meer woningen voor mensen in aandachtsgroepen te realiseren. Let op: het budget wordt beschikbaar gesteld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.
Nieuws
Nieuws
De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de Spreidingswet in vrijwel ongewijzigde vorm aan de Tweede Kamer aanbiedt. Daarmee legt het de dringende adviezen van de Raad van State en de reactie van onder meer de VNG om de wet uitvoerbaar te maken naast zich neer.
De gemeente Utrecht mocht statushouders tijdelijk voorrang geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens was er geen sprake van discriminatie.
De VNG wil samen met medeoverheden op korte termijn in gesprek met het kabinet om te komen tot een slagvaardigere ‘Wet gemeentelijke taak aan gemeenten om asielopvang mogelijk te maken'. Want een Spreidingswet blijft nodig om structureel uit de opvangcrisis te blijven.
Gemeenten voorzien in 2023 opvang van minimaal 150.000 mensen, mogelijk oplopend tot 200.000. Een dergelijke taak kan alleen uitgevoerd worden als alle overheidslagen samenwerken en hun verantwoordelijkheid pakken.
Er zijn nog steeds te weinig opvangplekken en de betrokken uitvoeringsorganisaties hebben nog te maken met een personeelstekort; de oplossingen voor de korte en lange termijn zijn nog niet in zicht.
De helft van het budget voor de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA) is nog beschikbaar. Gemeenten kunnen hiervan tot 24 oktober 17.00 uur gebruikmaken.
Voldoende uitstroom uit de asielzoekerscentra is essentieel om de crisisnoodopvang af te kunnen bouwen. Het streven is daarom om de tweede helft van 2022 minimaal 20.000 statushouders te huisvesten. De handreiking 'Versnelde huisvesting statushouders' zet de handvatten voor (versnelde) huisvesting op een rij.
De VNG publiceert een overzicht dat helder aangeeft wat de actuele gemeentelijke opgaven zijn op het gebied van asiel tot en met integratie.
In de huidige opvangcrisis leveren gemeenten hun bijdrage door Oekraïense vluchtelingen op te vangen, locaties voor asielopvang, crisisnoodopvang en noodopvang te leveren en door statushouders te huisvesten. In een ledenbrief geven we een stand van zaken van de huidige ontwikkelingen.