De VNG maakt zich grote zorgen over de landelijke ontwikkelingen op het gebied van asiel en migratie. In een pleidooi gericht aan de Tweede Kamer vragen we aandacht voor passende financiering, maar ook voor de ineffectiviteit en onuitvoerbaarheid van het voorgenomen beleid.
Begrotingsbehandeling Asiel en Migratie
Op 5 en 7 november behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Asiel en Migratie. In een position paper roepen we de Kamerleden op kritisch te kijken naar de (financiële) randvoorwaarden en naar het effect van de plannen op gemeenten en hun inwoners.
Integraal en uitvoerbaar opvang- en huisvestingsbeleid
Het kabinet wil een streep zetten door de instrumenten om asielopvang en huisvesting goed te organiseren. Chaos in de keten lijkt dan onvermijdelijk. Als de huisvesting van statushouders stokt, komen ook participatie en integratie in de knel. Dit heeft niet alleen directe impact op het toekomstperspectief van statushouders; uiteindelijk is de samenleving als geheel hiervan de dupe.
En dat terwijl er een breed gedragen visie ligt om de keten van opvang tot en met integratie op orde te brengen: de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen. We roepen de Tweede Kamer op om steun uit te spreken voor behoud van deze koers, zodat er een einde komt aan het jarenlange jojobeleid. Voldoende financiering is essentieel, zowel voor de asielketen als voor het organiseren van sociale voorzieningen.
Spreidingswet
Het blijft onduidelijk of en wanneer de Spreidingswet kan worden ingetrokken. Dit plaatst gemeenten in een onmogelijke positie en het wordt steeds moeilijker de noodzaak van opvang uit te leggen aan inwoners. We vragen de Tweede Kamer daarom uit te spreken dat de wet deze hele cyclus (tot begin 2026) in stand blijft én de wet niet in te trekken voordat de asielketen op orde is. Ook verzoeken we er bij de minister op aan te dringen dat zij snel duidelijkheid geeft over de kaders voor gemeentelijke exploitatie van asielopvang.
Landelijke Vreemdelingenvoorziening
We vrezen dat beëindiging van de financiering van Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s) en bed-bad-broodvoorzieningen verstrekkende gevolgen heeft. Momenteel werkt het ministerie van A&M aan een plan om dakloosheid en overlast onder ongedocumenteerden tegen te gaan. Wij wijzen de Tweede Kamer erop dat gemeenten daar alleen een bijdrage aan kunnen leveren als zij de beschikking krijgen over voldoende financiële middelen.
Middelen en plan voor opvang Oekraïense ontheemden
Het ziet ernaar uit dat het kabinet ook het normbedrag voor opvang van Oekraïners flink wil verlagen. We roepen de Tweede Kamer op om een realistisch normbedrag te bepleiten dat gemeenten ook in staat stelt om komende periode opvanglocaties beschikbaar te stellen en te behouden. Daarnaast vragen we aandacht voor de mogelijkheden om psychosociale ondersteuning te organiseren en voor de noodzaak van een langetermijnplan. Op 5 november biedt de VNG in de Tweede Kamer een petitie aan waarin uitgebreider wordt ingegaan op deze zaken.