Voor de behandeling van de begroting Infrastructuur en Waterstaat geven we de Tweede Kamer 9 aandachtspunten mee. Die gaan over bereikbaarheid en een gezonde leefomgeving.
Nieuws
Nieuws
Het rijk moet met gemeenten meewerken aan regionale mobiliteitsprogramma’s, om de mobiliteitstransitie in de regio vorm te geven. Dat is een van de opmerkingen over mobiliteit en milieu die de VNG meegeeft voor de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Nederland zet zich met andere EU-landen stevig in voor een Europees verbod op PFAS. Het gezamenlijke doel is een breed verbod op de productie en verkoop van PFAS-bevattende producten, met minimale uitzonderingen. Ook de VNG heeft gereageerd op de openbare consultatie van het EU chemische agentschap ECHA.
De Europese Commissie kondigt nieuwe wetgeving aan om de verontreiniging van lucht, water en bodem in Europa terug te dringen. In het ‘Zero Pollution Action Plan’ staat al wetgeving over verontreiniging. Daar komen nu richtlijnen over onder andere luchtverontreinigende stoffen en stedelijk afvalwater bij.
Uit onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven veel vaker en meer zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) gebruiken dan gedacht. Ook is duidelijk geworden dat er te weinig kennis is over en zicht op het gebruik en vrijkomen van ZZS. Voor gemeenten is deze constatering om 2 redenen belangrijk.
In de aanloop naar het commissiedebat water op 7 juni vraagt de VNG namens gemeenten aandacht voor 4 punten. We doen onder meer een oproep aan het rijk om integraal te werken aan een klimaatbestendig Nederland en de uitvoering centraal te stellen. Ook kaarten we de problemen met de kaderrichtlijn water aan.
Gemeenten en provincies willen samen met andere partijen vaart zetten om de verspreiding van zeer zorgwekkende stoffen in grond, water en lucht aan te pakken. De VNG doet samen met het IPO een oproep tot intensieve samenwerking om meer kennis te krijgen over deze stoffen en de verspreiding in de leefomgeving.