Nieuws
Alle gemeenten hebben sinds begin 2021 een lokaal of regionaal meldpunt zorgwekkend gedrag ingericht. Maar vaak weten omwonenden of hulpinstanties niet waar zij terecht kunnen met hun zorgen over een verward persoon en zijn lokale hulpnummers niet altijd even bekend.
Vanuit het Actieprogramma Grip op Onbegrip lopen tientallen projecten om de samenwerking rond mensen met onbegrepen gedrag vorm te geven. Al deze projecten zijn nu in één oogopslag te bekijken via een online interactieve landkaart.
Vandaag is het Regiobeeld Psychische Problematiek live gegaan. Deze monitor brengt de informatie over sociale factoren, regionale context en het gebruik van verschillende vormen van zorg en ondersteuning uit verschillende bronnen bij elkaar.
De Levensloopaanpak is een samenwerking voor mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de samenwerking. Het is voor de doelgroep nodig dat forensische zorg langdurig betrokken blijft en er samenhang is tussen ondersteuning, zorg en veiligheid.
Wijk-GGD’ers werken intensief samen met buurtbewoners en partners uit het sociaal, zorg-, en veiligheidsdomein. Zoals de politie, (acute) ggz, maatschappelijk werk, huisarts en gemeente. In dat samenwerken is het belangrijk om het risico op inbreuk van privacy zo klein mogelijk te maken.
De functie van de wijk-GGD’er bestaat nog maar kort. Om ervoor te zorgen dat de werkwijze met wijk-GGD'ers toekomstbestendig blijft, is het nodig de kaders vast te leggen. Deze taak ligt bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) als landelijk coördinatiepunt.
Een opeenstapeling van problemen kan iemands leven volledig ontwrichten en leiden tot ernstige fysieke en psychische klachten. In het ergste geval kan iemand een gevaar vormen voor zichzelf en/of de omgeving. Het goede nieuws is dat u als gemeente veel kunt doen om een stapeling van problemen te voorkomen.
Sommige mensen kunnen door te veel prikkels of stress even geen woorden vinden om uit te leggen wat er aan de hand is en wat zij nodig hebben. Dat kan ervoor zorgen dat het voor omstanders onduidelijk is hoe zij in deze situaties kunnen helpen.