Sociale media lijken politiek kleur te kiezen. De VNG is bezorgd over deze ontwikkeling, want onze democratische rechtsstaat vraagt om een neutrale publieke ruimte.
Nieuws
Nieuws
Over precies 1 jaar, op woensdag 18 maart 2026, vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VNG wil met een speciaal programma het democratisch belang van deze verkiezingen onderstrepen en de representativiteit van het lokaal bestuur vergroten.
De VNG heeft de Model Instructie voor de griffier vernieuwd. Dit model sluit aan bij het generieke functieprofiel van de griffier dat in het VNG-advies 'Op weg naar gelijkwaardige verhoudingen' is gegeven.
Meer vrouwen in de lokale democratie! Die oproep doet de VNG samen met een aantal beroeps- en belangenverenigingen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026. Er is nog een wereld te winnen, want in 2022 was het percentage vrouwelijke raadsleden slechts 36% en van wethouders 29%.
In verband met de Wet versterking participatie op decentraal niveau moeten gemeenten hun inspraakverordening vervangen door een participatieverordening. Ze hebben hiervoor de tijd tot 1 januari 2027. De VNG stelde een Model Participatieverordening op om gemeenten hierin te ondersteunen.
Na een intensief leertraject in 8 pilotgemeenten publiceren het ministerie van BKZ en de VNG de Handreiking burgerberaden. De handreiking is een must-read voor alle gemeenten die hun democratie willen versterken en vernieuwen door inwoners daadwerkelijk invloed te geven op beslissingen die hen direct aangaan.
Op 7 oktober is het hernieuwde platform Lokale-Democratie.nl gelanceerd door het ministerie van BZK en de VNG. Lokale Democratie is de nieuwe naam van wat eerst Democratie in Actie heette. Lokale Democratie is een kennis- en inspiratieplatform over participatie en goed lokaal bestuur.
De VNG is een nieuw forum gestart voor raadsleden en raadsgriffiers. Hiermee willen we een platform bieden om onderling kennis (zoals tips, vragen en voorbeelden) te delen. Daarnaast dient het forum om input op te halen bij onze leden, in het bijzonder de doelgroep raadsleden en griffiers.
De Wet versterking participatie op decentraal niveau is dinsdag 4 juni aangenomen door de Eerste Kamer. Met deze wet wordt de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid op decentraal niveau versterkt. Ook wordt het uitdaagrecht wettelijk verankerd.
Participatie is meer dan alleen het opstellen van een verordening. Het vergt aandacht van alle medewerkers van een gemeente en vraagt om continue inzet voor het ondersteunen van inwoners. Dat stelt de VNG in haar inbreng op het Eerste Kamerdebat Wetsvoorstel versterking participatie op decentraal niveau