Nieuws
De conclusies en aanbevelingen uit het rapport ‘Industrie en Omwonenden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) zijn uitgewerkt in een actieagenda. De VNG geeft 3 punten mee ten behoeve van het debat en ter ondersteuning van de eerdere geuite zorgen van gemeenten.
28 juli is natuurbeschermingsdag. Deze dag benadrukt de noodzaak van het behoud van een gezond milieu om een stabiele en gezonde samenleving te behouden. Een goed moment om met behulp van Waarstaatjegemeente.nl te kijken hoe het met het groen en de luchtkwaliteit in Nederlandse gemeenten is gesteld.
Op 14 juni is er een commissiedebat Milieuraad ter voorbereiding van het gelijknamige Europese overleg op 20 juni. De VNG stuurde daarvoor een inbreng met aandachtspunten op luchtkwaliteit en de prioritaire stoffenlijst Kaderrichtlijn Water.
Voor het debat over de leefomgeving hebben we de Kamer geïnformeerd over de uitdagingen van gemeenten bij het aanpakken van hun milieuproblemen. We vroegen onder meer aandacht voor de positie van gemeenten onder de Omgevingswet, als zij verantwoordelijkheden krijgen zonder bijbehorende bevoegdheden.
De Europese Raad bereikte een akkoord over de herziening van de richtlijn industriële emissies. Met deze richtlijn wordt de verontreiniging van industriële installaties, zoals energiecentrales en intensieve veehouderijen teruggebracht en voorkomen. Ook wordt de richtlijn beter afgestemd met de Green Deal.
De Europese grenswaarden voor luchtverontreiniging moeten haalbaar zijn en gemeenten hebben meer beleidsopties nodig om hiervoor maatregelen te nemen. Dat schrijft de VNG in haar position paper, bedoeld voor het rondetafelgesprek over herziening van de richtlijnen voor luchtkwaliteit.
De Europese Commissie kondigt nieuwe wetgeving aan om de verontreiniging van lucht, water en bodem in Europa terug te dringen. In het ‘Zero Pollution Action Plan’ staat al wetgeving over verontreiniging. Daar komen nu richtlijnen over onder andere luchtverontreinigende stoffen en stedelijk afvalwater bij.