Nieuws
Zondag 28 januari is het de dag van de privacy. Ook voor gemeenten een belangrijke dag. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens van hun inwoners. ENSIA-gegevens laten zien dat het aantal gemeenten dat informatieveiligheid als ambitie ziet, geleidelijk groeit.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de richtlijnen over de inzet van cameradrones aangepast. Het gaat onder meer over het verwerken van persoonsgegevens in lijn met de AVG, de informatieplicht en het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment (DPIA).
De VNG deelt de conclusie van de Nationale ombudsman in het rapport ‘DigiD helpt niet mee’. In het rapport stelt de ombudsman dat de digitale toegang voor wettelijk vertegenwoordigers en mensen die namens een naaste digitaal zaken willen doen met de overheid, nog steeds niet goed is geregeld.
Data spelen voor gemeenten een essentiële rol bij het realiseren van grote maatschappelijke opgaven. Maar het aanbod aan data is groot, sluit niet altijd aan bij de behoefte van gemeenten of is slecht toegankelijk. Een federatief datastelsel (FDS) moet uitkomst bieden.
Medeoverheden worden essentieel verklaard onder de NIS2-wetgeving , dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Huffelen in een brief aan IPO, UvW en VNG. Dit betekent dat er onder andere een wettelijke zorg- en meldplicht komt voor ernstige digitale dreigingen en incidenten.
De tweede editie van het leerprogramma ‘Digitale transformatie en leiderschap’ is van start gegaan in Zwolle. Het programma slaat een brug tussen innovatie, technologie en nieuwe leiderschapsvraagstukken voor gemeenten, politie en OM.
Beluister nu de eerste aflevering van de podcast ' Cyber Sessions - The time is now’. Ontdek wat gemeenten kunnen doen om digitale veiligheid te waarborgen en veerkracht op te bouwen tegen cyberaanvallen.
Gemeenten hebben door de huidige arbeidskrapte moeite met het vinden van kundig personeel voor functies rond digitale veiligheid. Daarom zet de VNG zich in om gemeenten en jong talent met elkaar te verbinden voor stageopdrachten. De IBD levert specifieke expertise voor de bemiddeling van vraag en aanbod.
Met de NIS2-richtlijn wil Europa de digitale weerbaarheid in de hele unie verbeteren. Er is nog te veel onduidelijkheid over deze richtlijn. Daarom diende Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede, mede namens 17 burgemeesters, een motie in op de ALV van 14 juni. Deze werd per acclamatie aangenomen.