Waarom is informatieveiligheid belangrijk en hoe pakt u uw rol als raadslid? De VNG maakte een factsheet dat op eenvoudige wijze het belang van informatiebeveiliging uitlegt. Daarbij zet het factsheet uiteen hoe raadsleden hierbij hun rol kunnen invullen.
Nieuws
Nieuws
In een brief aan de minister van J&V en de staatssecretaris van Digitalisering deelt de VNG haar feedback op de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) behorende bij de Cyberbeveiligingswet (Cbw), de nationale vertaling van de NIS2-richtlijn, en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke).
De Cyberbeveiligingswet (Cbw), die in het vierde kwartaal van 2025 van kracht gaat, brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor gemeenten. In een ledenbrief informeren we wat gemeenten te wachten staat en hoe ze zich hier al op kunnen voorbereiden.
De gemeente Amsterdam heeft besloten om geen pilot te starten met de AI-toepassing ‘Microsoft Copilot’ vanwege privacyrisico’s. Uit een privacytoets blijkt dat Copilot vooralsnog niet compliant te gebruiken is. De VNG adviseert gemeenten om bewust de voor- en nadelen af te wegen.
De internetconsultaties voor de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) van de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet Weerbaarheid Kritieke Entiteiten (Wwke) is gestart. Gemeenten en andere betrokkenen kunnen hun input kenbaar maken tot 30 maart.
De inschrijving voor de gezamenlijke aanbesteding Cyberweerbaarheid is geopend op 11 februari. Gemeenten en gemeentelijke organisaties kunnen zich inschrijven tot en met 31 maart. Bizob voert de aanbesteding in samenwerking met de VNG uit.
De Programmeringsraad GDI heeft in december 2024 de Federatieve Service Connectiviteit (FSC) als standaard vastgesteld. Deze standaard zorgt ervoor dat gegevensuitwisseling bij (overheids)organisaties schaalbaar wordt en tegelijkertijd veilig en beheersbaar blijft.
In de media verschenen berichten over het gebruik van gezichtsherkenning bij het aanvragen van identiteitsbewijzen. Daarin wordt gesteld dat gemeenten verplicht zijn het gebruik ervan vooraf te melden aan de AP. Dit blijkt echter niet het geval.
Een cyberaanval, een hack, een ontwrichting: cybercrises zijn de crises van nu. Maar hoe ga je om met de complexiteit en de maatschappelijke effecten van deze crisis? Een nieuwe training biedt uitkomst.
Om de fysieke en digitale weerbaarheid van EU-lidstaten te versterken tegen (digitale) dreigingen worden 2 Europese richtlijnen in nationale wetgeving omgezet: NIS2 en CER. In Nederland gebeurt dit via de Cyberbeveiligingswet (cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke).