De masterclass over digitale transformatie en leiderschap werd gisteren officieel geopend door burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven. De masterclass is bedoeld voor leidinggevenden van gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie.
Minister Yeşilgöz-Zegerius van J&V, staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering en VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag Van Zanen tekenden een convenant over de gezamenlijke inzet voor meer digitale veiligheid op lokaal niveau.
Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat bijvoorbeeld om illegale evenementen of demonstraties die kunnen uitmonden in onrust op straat. In aflevering 5 van de Cyber Sessions vertellen deskundigen wat gemeenten kunnen doen.
De Nederlandse Cybersecuritystrategie (NLCS) schetst voor de komende jaren hoe om te gaan met de enorme impact van digitale (on)veiligheid op onze samenleving. Wij zien de strategie als een belangrijke stap vooruit om Nederland digitaal veiliger en weerbaarder te maken.
Het Trendrapport Informatiesamenleving 2023 van de VNG is uit. Hierin leest u onze analyse van de belangrijkste nieuwe technologische ontwikkelingen en hun maatschappelijke impact. Zoals de dreiging van desinformatie en deepfakes, de toekomst van de digitale ruimte en de staat van onze digitale veiligheid.
Vorig jaar werd bijna 1 op de 5 mensen slachtoffer van online delicten of incidenten. Gemeenten hebben een rol in het beschermen en weerbaar maken van inwoners en ondernemers hiertegen. In aflevering 4 van de Cyber Sessions vertellen (ervarings)deskundigen wat gemeenten kunnen doen.
Op woensdag 16 november brengt staatssecretaris van Huffelen van Digitalisering een werkbezoek aan de gemeente De Bilt. Zij bezoekt dan ook het RIVM in dezelfde gemeente. Het bezoek is onderdeel van de ‘Tour de Nederland’, waarbij de praktijk van digitalisering in verschillende gemeenten centraal staat.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) publiceerde tips voor de gemeenteraad over het controleren van de inzet van technologie, ook bij de deelname aan samenwerkingsverbanden. Het gaat om aanvullingen op de handreiking ‘Gemeenten en privacy: wat kunt u als raadslid doen?’
In de Nederlandse cybersecuritystrategie beschrijft het kabinet zijn visie op een digitaal veilige samenleving en de rol van de overheid, bedrijven en burgers daarin. De VNG vindt dat met de strategie goede stappen worden gezet. Toch zijn er vanuit de optiek van de lokale overheid nog enige aandachtspunten.