Onze nieuwe handreiking helpt adviseurs crisisbeheersing van gemeenten bij de voorbereiding op digitale ontwrichting, incidenten en crises. Want ook bij een cyberincident of -crisis is de vraag: Wie doet wat, wanneer? En hoe bereid je je daarop voor?
Nieuws
Nieuws
In een brief aan de minister van J&V en staatssecretaris van Digitalisering deelt de VNG haar feedback op de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de nationale vertaling van de NIS2-richtlijn. Het wetsvoorstel is in mei in consultatie gegaan. Ook verwijst de brief naar de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke).
122 experts van 57 gemeenten werkten mee aan de uitvoeringsanalyse van nieuwe cyberveiligheidswetgeving. Het rapport biedt inzichten voor de vertaling van EU-wetgeving naar nationale regelgeving. De uitvoeringskosten voor gemeenten hangen nauw samen met de keuzes die nog door het rijk moeten worden gemaakt.
De inkoop van camerasystemen gaat gepaard met vraagstukken over digitale veiligheid en schending van mensenrechten. De VNG liet onderzoeken welke sturingsmechanismen ingezet kunnen worden bij inkoop en aanbestedingen. Dat leverde enkele inkoopvoorwaarden en gunningscriteria op die gemeenten kunnen gebruiken.
De afgelopen periode namen 186 gemeenten deel aan bestuurlijke peer-to-peergesprekken over digitale veiligheid. Daarmee namen ze een 'kijkje in de keuken' van een andere gemeente. De belangrijkste les? Digitale veiligheid is chefsache en moet integraal worden opgepakt.
Een nieuw protocol helpt gemeenten bij het uitvoeren van online onderzoek om de openbare orde en veiligheid te bewaken of te herstellen. Dit protocol is ontwikkeld door de VNG en Noord-Holland Veilig (NHVeilig), met input van een aantal gemeenten.
De internetconsultatie voor de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) is geopend tot 1 juli. Gemeenten en andere betrokkenen kunnen hun input op het wetsvoorstel kenbaar maken. Aanvullend wil de VNG graag de feedback van gemeenten ontvangen om het gebundeld met de ministeries te delen.
Het GGI-Cloud Expertisecentrum (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur) van de VNG werkt met een aantal bekende gemeentelijke leveranciers zoals InSpark, Wigo4it, Cloud Life en PQR aan een gezamenlijke implementatierichtlijn voor een veilige gemeentelijke public cloudinrichting.
Voor het Notaoverleg Digitalisering vragen de IPO en VNG de Kamer aandacht voor: het voortzetten van de digitaliseringsagenda, het centraliseren van verantwoordelijkheden binnen de overheid, en het waarborgen van uitvoerbaarheid en coördinatie, met name in het kader van Europese digitale regelgeving.
De VNG brengt enkele belangrijke punten onder de aandacht bij demissionair staatssecretaris Van Huffelen over de implementatie van de Network and Information Systems Directive (NIS2-richtlijn). De haalbaarheid, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid staan hierbij centraal.