Het GGI-Cloud Expertisecentrum (Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur) van de VNG werkt met een aantal bekende gemeentelijke leveranciers zoals InSpark, Wigo4it, Cloud Life en PQR aan een gezamenlijke implementatierichtlijn voor een veilige gemeentelijke public cloudinrichting.

Implementatierichtlijnen

Leveranciers hebben de laatste jaren samen met gemeenten verschillende werkwijzen ontworpen voor een veilige landingzone. Daarnaast bestaat er een aantal veelgebruikte middelen in public cloudomgevingen zoals Azure, AWS en Google Cloud. Het GGI-Cloud Expertisecentrum destilleert nu samen met de leveranciers uit alle werkwijzen een generieke implementatierichtlijn. Deze richtlijn gaat voldoen aan de eisen van Baseline Informatiebeveiliging Overheden (BIO) en AVG. Daarnaast moet die ook voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens en het rijksbrede cloudbeleid. Deze richtlijn kan gebruikt worden door (implementatiepartners van) alle gemeenten.

Voordelen richtlijn

Het grote voordeel van deze richtlijn is dat de cloudomgevingen van alle gemeenten op een centraal vastgesteld minimaal beveiligingsniveau kunnen komen. Door de werkwijzen in de richtlijn te volgen, kunnen gemeenten bovendien tijd en kosten besparen zonder in te boeten op de veiligheid van hun omgeving.

Bio-compliance checkers

Daarnaast werkt het GGI-Cloud Expertisecentrum in samenwerking met marktpartijen aan controlemiddelen waarmee gemeenten continu kunnen bewaken in hoeverre hun omgeving nog steeds voldoet aan de gemeentelijke implementatierichtlijn. Deze BIO-compliance checkers zijn onafhankelijk bevestigd en kunnen in de gangbare veiligheidsdashboards worden bewaakt. De BIO-compliance checkers worden ontwikkeld voor: 

  • Microsoft 365
  • Microsoft Azure
  • Amazon Web Services (AWS)
  • Google Workspace
  • Google Cloud

Kennismaken met het GGI-Cloud Expertisecentrum

Het Expertisecentrum is in 2023 opgericht om gemeenten te helpen bij de transitie naar de cloud. Hiermee komt de VNG tegemoet aan de behoefte van gemeenten aan centrale ondersteuning. Het GGI-Cloud Expertisecentrum zal op zowel het Overheid 360 Congres als het VNG Jaarcongres aanwezig zijn in de stand van het Servicecentrum Gemeenten van VNG Realisatie.

Meer informatie

Het onderzoek naar cloudondersteuning is terug te lezen op het (besloten) GGI-Cloud VNG-forum. Meer informatie over het GGI-Cloud Expertisecentrum vindt u op de projectpagina GGI-Cloud Expertisecentrum. U kunt ook een mail sturen aan info@scgemeenten.nl.