Nieuws
Gemeenten beschikken momenteel over weinig juridische middelen om digitale risico’s bij bedrijven of evenementen te reguleren. Maar mogelijk kunnen bestaande wetten, zoals de Omgevingswet, uitkomst bieden, zo onderzocht het lectoraat ‘Bestuur en Veiligheid in een Digitaliserende Samenleving’ van NHL Stenden.
In een aantal gemeenten is tijdens de Europese parlementsverkiezingen succesvol geëxperimenteerd met een nieuw en kleiner stembiljet. De VNG adviseert minister Judith Uitermark (BZK) om het nieuwe stembiljet landelijk in te voeren en te gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026.
Een groeiende groep ondernemers bevindt zich in zwaar weer. Het is belangrijk te voorkomen dat ondernemers met financiële zorgen of problematische schulden verder in de problemen komen.  Het Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen biedt gemeenten handvatten om ondernemers te ondersteunen.
Het kabinet kondigt aan dat de verlaging van de proceskostenvergoeding in WOZ-bezwaarzaken wordt bijgesteld van 25% naar 12,5%. Dit besluit komt voort uit een uitspraak van de Hoge Raad en wordt opgenomen in het Belastingplan 2025.
Op 28 september vervalt de experimenteerregelgeving Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR). DAR maakt het mogelijk om rijbewijzen online te verlengen, of uit te breiden met een nieuwe categorie. Na positieve ervaringen zorgt een gedoogconstructie ervoor dat de regelgeving kan worden doorgezet.
Het Waarschuwingsregister zorgfraude (WR) is onderdeel van de Wet bevorderen samenwerking rechtmatige zorg (Wbsrz). Via het register zouden gemeenten en zorgverzekeraars elkaar beter kunnen waarschuwen voor malafide zorgbedrijven. Er zijn alleen ernstige zorgen over de uitvoerbaarheid.
Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.
De VNG is overwegend positief over de Wet versterking regie op de huisvesting. We maken ons wel zorgen of er voldoende aanbod en spreiding is van sociale huur, en of hiermee een goede balans komt tussen woningzoekenden.
Sinds de invoering van de AVG zijn gemeenten verplicht om de risico’s van gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico in kaart te brengen. Een Data Protection Impact Assessment (DPIA) biedt een risicobeoordeling van het gebruik van persoonsgegevens en geeft aan welke maatregelen nodig zijn.