Staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) heeft 26 maart het wetsvoorstel voor de invoering van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo naar de Tweede Kamer gestuurd. Als de wet van kracht wordt, komt een einde aan de vaste eigen bijdrage, bekend als het 'abonnementstarief'.
Bij goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer kan het wetsvoorstel per 1 januari 2027 ingaan.
Gemeenten zien uit naar invoering
De inkomensafhankelijke eigen bijdrage is een van de belangrijkste maatregelen om de gemeentelijke Wmo-dienstverlening beschikbaar te houden voor inwoners die hulp en ondersteuning het hardst nodig hebben en niet vanuit ‘eigen kracht’ kunnen organiseren. Gemeenten zijn daarom groot voorstander van een snelle invoering. De VNG zal dit standpunt onder de aandacht van de landelijke politiek brengen.
Aangepast wetsvoorstel naar aanleiding advies Raad van State
De Raad van State heeft geadviseerd om 2 zaken aan te passen in het wetsvoorstel, dat advies is overgenomen door de staatssecretaris. De maximale eigen bijdrage is verhoogd naar € 328 per maand* (prijspeil 2025). Daarnaast is de mogelijkheid geschrapt om een vergoeding te vragen voor de waardevermeerdering van een huis als gevolg van het doen van woningaanpassingen vanuit de Wmo. Het vragen van een dergelijke vergoeding zou leiden tot rechtsonzekerheid.
Rectificatie: dit stond aanvankelijk per abuis vermeld als 'per jaar'.
Ledenbrief met nadere informatie over de implementatie volgt
Als onderdeel van de communicatieplanning sturen we in de loop van 2025 een ledenbrief met nadere informatie over de implementatie en wat gemeenten precies moeten doen. Daarbij zullen we gemeenten vragen om een ambtelijk aanspreekpunt aan ons kenbaar te maken. Onlangs berichtten we hier al over: VNG-bericht 'Inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo per 1 januari 2027' (23 december 2024)