Waar staan gemeenten met de verduurzaming van hun vastgoed sinds 2020? En wat hebben ze de komende jaren nodig om te versnellen? De VNG hoort graag van u. Met de uitkomsten van deze enquête gaan wij aan de slag om gemeenten hierin te ondersteunen.

Ga naar de enquête

Wet- en regelgeving aangescherpt

Het startpunt van de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed is de sectorale routekaart uit 2020. Daarin staat op hoofdlijnen hoe gemeenten in 30 jaar de ambitie van energieneutraal vastgoed uit het Klimaatakkoord kunnen realiseren. Gemeenten hebben sindsdien niet stilgestaan, maar ondertussen is de urgentie om te verduurzamen enorm toegenomen. Vanuit het rijk en de EU wordt de wet- en regelgeving aangescherpt. 

Doe mee aan de enquête

Dus hoog tijd om opnieuw te kijken waar gemeenten staan met de verduurzaming van hun eigen vastgoed en aan welke ondersteuning behoefte is. Daarom doet de VNG samen met adviesbureau Brink een onderzoek, bestaande uit een enquête en gesprekken. De uitkomsten hiervan worden ook gebruikt om de Sectorale Routekaart Maatschappelijk Vastgoed voor gemeenten te herijken. 

Dus bent u als gemeenteambtenaar werkzaam in of betrokken bij de verduurzaming van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed? We waarderen het zeer als u meedoet aan dit onderzoek. 

Lopende projecten

Ook na de 0-meting uit 2019 zijn met de uitkomsten projecten opgezet om gemeenten te helpen de verduurzaming te versnellen: 

  • Een leerkring waarin de VNG samen met gemeenten de wijkaanpak verbindt aan de verduurzaming van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed in 1 opgave
  • De pilot Slimmer en efficiënter aanbesteden waarin we samen met gemeenten en de markt bekijken of een innovatieve manier van aanbesteden kan worden ingezet om alle gemeenten te ondersteunen
  • Een onderzoek hoe gemeenten het energieverbruik en de CO2-reductie van hun eigen vastgoedportefeuille bijna real time kunnen monitoren met de mogelijkheid om met elkaar te benchmarken
  • Een project waarin we kijken hoe gemeenten financiële instrumenten en (Europese) subsidies slimmer kunnen inzetten 

Deze projecten worden dit jaar afgerond.

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen via energie@vng.nl