- Update - Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa uitgenodigd om een waarnemingsmissie te sturen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Inmiddels heeft het bezoek plaatsgevonden. 

De delegatie bestond uit lokale bestuurders uit andere Europese landen. De waarnemingsmissie kijkt naar de status van het democratisch gehalte van de verkiezingen. In 2014 en 2018 waren er ook verkiezingswaarnemingen van Nederlandse verkiezingen. Voor de VNG is het interessant wat het Congres over de raadsverkiezingen van 2022 zal concluderen.​

Gesprekken met betrokken partijen

De week voorafgaand aan de verkiezingsdag heeft de delegatie gesprekken met verschillende betrokken partijen om de status van het democratisch gehalte van de verkiezingen gevoerd. Dit betreft partijen zoals de Kiesraad, lokale vertegenwoordigers, het Ministerie van BZK, de VNG, de Nederlandse naar het Congres van Lokale en Regionale Overheden, het maatschappelijk middenveld en de media. Daarnaast heeft de waarnemingsdelegatie een fysiek bezoek gebracht aan Nederland om waar te nemen of de verkiezingen juist zijn verlopen. In dat kader heeft de delegatie onder meer stembureaus bezocht in Amsterdam, Middelburg en Lelystad. 

Op basis van de gesprekken en observaties zullen de waarnemers een rapport met aanbevelingen (aan de nationale overheid) en een resolutie (aan de lokale en regionale overheden) opstellen.

Zie ook