Maak het mogelijk om tussentijdse bewaartermijnen voor informatiecategorieën in het bestaande selectiebesluit op te nemen. En maak gemeenten ook verantwoordelijk om selectiebesluiten op te stellen voor de gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden waar ze aan deelnemen.

Dat staat in de inbreng van de VNG (pdf, 156 kB) voor de internetconsultatie over de conceptversies van het gemoderniseerde Archiefbesluit (Ab) en de Archiefregeling (Ar). Met deze voorstellen wordt beoogd om selectiebesluiten die door de minister moet worden vastgesteld levend te houden en om gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden te ontzorgen.

Uitvoeringstoets

Na de internetconsultatie zal VNG Realisatie nog een uitvoeringstoets op het Archiefbesluit en de Archiefregeling opstellen. Daarna zal zo nodig een aanvullende reactie komen.  

Digitale tijdperk

Het wetsvoorstel Archiefwet 2021 beoogt om beter aan te sluiten op de vereisten van het digitale tijdperk. Onderdelen van het wetsvoorstel zijn uitgewerkt in het Ab (waaronder opstelling van selectiebesluiten) en de Ar (regels voor duurzame toegankelijkheid van documenten).