De Kamer debatteert op 15 april over GGZ en suïcidepreventie. In aanloop naar het debat pleit de VNG bij de Kamerleden onder meer voor focus op collectieve voorzieningen, extra budget voor de lokale aanpak, en passende woonplekken voor mensen met psychische problematiek.
Lees de volledige VNG-inbreng voor het commissiedebat GGZ/Suïcidepreventie (pdf, 166 kB), hieronder de belangrijkste punten uit onze inbreng.
Focus op collectieve voorzieningen
Hoewel gemeenten belangrijke rol hebben in het bevorderen van mentale volksgezondheid, is DIT primair een collectieve verantwoordelijkheid. In plaats van ons te richten op individuele oplossingen en rechten moeten we vooral investeren in collectieve oplossingen. Dat is nodig om inwoners in de toekomst goede zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden wanneer dat nodig is. En bovendien draagt dit het meeste bij aan het verlichten van de druk op de ggz-sector.
Meer budget nodig voor lokale aanpak
Het opnemen van suïcidepreventie als wettelijke taak via de Wet integrale suïcidepreventie en de structurele financiering helpen om een doeltreffende aanpak op te zetten. Om de volledige onderbouwde en effectieve aanpak van suïcidepreventie zoals die naar voren komt uit de Memorie van Toelichting uit te kunnen voeren, is ten minste € 20 miljoen nodig in plaats van de nu voor gemeenten beschikbare € 10 miljoen.
Bevorder voldoende passende woonplekken
We sluiten ons aan bij het signaal van de Nederlandse ggz en partners dat voldoende passende woonplekken een belangrijke randvoorwaarde is om de werkagenda ‘Een betekenisvol leven met een langdurig psychische aandoening’ te laten slagen. We vragen het rijk om dit te bevorderen en partijen hierbij optimaal te ondersteunen, ook met wet- en regelgeving en maatregelen om stijgende bouwkosten te compenseren.