De VNG heeft met belangstelling kennisgenomen van de brief van staatssecretaris Nora Achahbar aan de Tweede Kamer waarin zij de instelling van een spoedcommissie aankondigt om te onderzoeken op welke wijze de uitvoering van de hele hersteloperatie kinderopvangtoeslag kan worden versneld en verbeterd.

Dit voorjaar heeft de VNG samen met gemeenten, het rijk en ouders al een verkenning uitgevoerd naar de knelpunten en verbetermaatregelen ontwikkeld voor de hulp vanuit gemeenten: de ‘brede ondersteuning’. Deze verkenning geeft grotendeels antwoord op de vragen die voorliggen bij de commissie. We gaan daarom graag in gesprek.  

De afgelopen jaren is gebleken dat de gemeentelijke hulp voor ouders en kinderen in de hersteloperatie toeslagen een essentieel onderdeel is in hun herstel en het kunnen maken van een nieuwe start. Maar, er zijn ook knelpunten. Het financieel herstel duurt lang en meer (mogelijk) gedupeerden hebben zich gemeld dan verwacht. Ouders en jongeren ervaren verschillen in de brede ondersteuning en hebben soms te maken met wachttijden. Zij geven aan behoefte te hebben aan duidelijkheid over de opbouw, de looptijd van de brede ondersteuning en de rol van spullen binnen de gemeentelijke hulp.  

Gemeenten willen ouders blijven helpen  

Samen met ouders en betrokken partijen is dit voorjaar onderzocht hoe deze hulp kan worden verbeterd. De voorgestelde verbeteringen liggen via het wetsvoorstel Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling voor bij de Tweede Kamer.  

Gemeenten willen ouders nu en in de toekomst blijven helpen. Om dat te kunnen doen moeten er wel een aantal knelpunten worden opgelost. De boodschap van ouders en kinderen aan gemeenten en de VNG was helder: geef meer duidelijkheid over hoe de hulp werkt, hoe lang betrokkenen daar recht op hebben en hoe deze hulp wordt aangeboden.  

We herkennen het inzicht dat de hersteloperatie zich kenmerkt door een populatie gedupeerden met zeer diverse behoeften. In de spreekkamers zien gemeenten ook grote verschillen tussen gezinnen, die vragen om een gerichte aanpak. Precies om die reden is de gemeentelijke hulp maatwerk. Inherent hieraan is dat ook bepaalde verschillen in ondersteuning blijven bestaan. Dat is ook de kracht van maatwerk. De situatie van iedere ouder, jongere, erkend ex-toeslagpartner en nabestaande is anders en dus ook de behoefte aan hulp.  

Maak werk van de verbetermaatregelen 

De VNG verzoekt uw Kamer om nu werk te maken van de voorgestelde verbetermaatregelen voor de gemeentelijke hulp zoals opgenomen in het wetsvoorstel. Zo ontstaat uniform duidelijkheid voor iedereen over hoe lang hulp wordt geboden, waar spullen voor zijn bedoeld en hoe de hulpvragen en toegekende hulp worden vastgelegd in het verplichte plan van aanpak.