Aan het einde van dit jaar loopt de de-minimisverordening af. Deze verordening geeft gemeenten de ruimte om ondernemingen met kleine bedragen te ondersteunen. De Europese Commissie wil het plafond van deze regeling verhogen. Wij zijn hier voorstander van, maar zouden voor een ruimere verhoging willen gaan

De commissie stelt een verhoging van € 75.000 voor en een verplicht openbaar register

In haar consultatie stelt de Europese Commissie voor om het plafond van € 200.000 (over drie belastingjaren) te verhogen tot een bedrag van € 275.000 euro. Met deze verhoging wordt rekening gehouden met de huidige inflatie. Daarnaast wil de Commissie een verplicht openbaar register invoeren op nationaal of Europees niveau waarin lidstaten volledige informatie verstrekken over de steun die zij verlenen.  

VNG: een verhoging is hoog nodig, maar we zijn kritisch op een verplicht register

Samen met het rijk hebben we een reactie gegeven op de consultatie. Daarin geven we aan dat de plannen zeer welkom zijn. Zeker vanuit het oogpunt van inflatie is een verhoging nodig. Daarbij zouden we het plafond echter willen verhogen naar € 500.000 en een automatisch inflatiecorrectiemechanisme in willen stellen om de inflatie tot 2030 op te vangen. Dit is ook van belang in het kader van de noodzakelijke investeringen voor de energie- en digitale transities.

Wij zijn kritisch op het verplichte openbare register vanwege de regeldruk die dit zal creëren. De wensen van de Commissie kunnen gemeenten ook vormgeven op een wijze die minder belastend is.

Na alle reacties volgt een herziene verordening

Vanwege de exclusieve bevoegdheid van de Commissie op staatssteun kunnen zij zelf een herziene verordening opstellen. Na publicatie treden de nieuwe regels in 2024 in werking.

Meer informatie