In 2022 heeft onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van de VNG een nulmeting uitgevoerd naar de samenwerking tussen gemeenten en bibliotheken ten aanzien van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s). We willen graag een vervolg geven aan deze monitor door u te verzoeken mee te doen aan dit onderzoek.

Zo doet u mee

De enquête is door Berenschot opgesteld in samenwerking met de VNG, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). U kunt de enquête invullen tot en met 29 mei 2023.

Eerste monitor

In het najaar van 2022 voerde Berenschot een nulmeting uit. Op basis daarvan is een rapport uitgebracht. In deze nulmeting is alleen het landschap in kaart gebracht. Het is geen evaluatie van de Informatiepunten, bibliotheken of gemeenten.

Wat heeft uw gemeente eraan

Sinds 1 januari 2023 ligt de regie voor de IDO’s bij de gemeenten en niet meer bij de bibliotheken. We willen graag de huidige stand van zaken zien en analyseren welke voortgang er inmiddels is gemaakt. Dit wordt onder andere gedaan met een enquête onder gemeenten om inzicht te krijgen in de samenwerking met de bibliotheken en de inzet van de SPUK-middelen (specifieke uitkering).

Lokale Regie Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s)

De Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) zijn in 2019 opgericht door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Manifestgroep.

IDO’s zijn laagdrempelige, nuldelijnshulploketten in lokale bibliotheken, waar burgers met hun vragen over online overheidsdienstverlening terecht kunnen. Dit betreft vragen omtrent de digitale overheid, maar ook hulpvragen over digitalisering in het algemeen.

In 2021 heeft het ministerie van BZK het voornemen uitgesproken om te komen tot structurele financiering van de IDO’s als onderdeel van de kabinetsmaatregelen naar aanleiding van het rapport van de Parlementaire Onderzoekscommissie Kinderopvangtoeslag. De VNG heeft met BZK afgesproken dat de middelen voor de IDO’s vanaf 2023 ter beschikking worden gesteld aan de Nederlandse gemeenten. Dit via een specifieke uitkering (SPUK) gehangen aan de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv).  

Wilt u meer weten over het project Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie? Mail naar projectleider Rachida Moreira Figueiredo.

Meer informatie