Het COA gaat - vooruitlopend op de definitieve huisvesting in gemeenten - maximaal 20 statushouders per gemeente onderbrengen in hotels en andere accommodaties. Het plan van aanpak van het COA over hoe zij dit gaat uitvoeren is binnenkort gereed.

Het kabinet heeft deze eenmalige maatregel voor het COA in het Veiligheidsberaad van 28 maart en tijdens de Landelijke Regietafel (LRT) van 4 april aangekondigd.

Opvangplekken realiseren: wie en hoe?

Het COA neemt in eerste instantie contact op met die gemeenten die op 1 januari 2022 een achterstand hebben bij het huisvesten van de aan hen gekoppelde statushouders. Het COA regelt de plaatsing van maximaal 20 statushouders in hotels en andere accommodaties en stelt de gemeente hiervan op de hoogte.

Als een gemeente aangeeft het plaatsen van de statushouders zelf te willen en kunnen organiseren, dan is dat uiteraard mogelijk.

Ook worden nadere afspraken gemaakt over begeleiding. Het COA draagt zorg voor het verblijf van de statushouder in de (hotel)accommodatie totdat de gemeente in huisvesting heeft voorzien.

Voor wie is deze eenmalige maatregel?

Het gaat om een groep staushouders die op 30 maart 2022 al langer dan 14 weken na vergunningverlening wachtte op huisvesting in een Nederlandse gemeente. Per gemeente gaat het om een aantal tot 20 statushouders.

Inburgering en begeleiding op locatie

Het COA neemt contact op met de desbetreffende gemeenten om samen praktische afspraken te maken over bijvoorbeeld het aanbieden van begeleiding op de locatie (mogelijk via derden) en hoe ze de regie op het inburgeringsproces kunnen uitvoeren.

Hoe verhoudt dit zich tot de taakstelling?

De vergunninghouder die in de (hotel)accommodatie verblijft telt niet mee voor de taakstelling, totdat de gemeente in de huisvesting heeft voorzien of een alternatief voor huisvesting heeft georganiseerd. Vanuit deze maatregel kunnen gemeenten de statushouders regulier huisvesten, (tijdelijke) huisvesten in een tussenvoorziening of gebruikmaken van de Hotel- en Accommodatie regeling (HAR).

Samenhang met hotel- en accommodatieregeling (HAR)

Deze eenmalige maatregel is niet hetzelfde als de Hotel- en accommodatieregeling (HAR). Voor of na plaatsing door het COA in een (hotel)accommodatie in de gemeente, kunnen gemeenten bij het COA aangeven dat zij gebruik willen maken van de HAR.

Meer informatie

Hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rij en een nadere uitleg over het verschil tussen opvang vluchtelingen uit Oekraïne en opvang van asielzoekers.