Jan van Zanen heeft, als co-president van wereldkoepel van gemeenten UCLG en VNG-voorzitter, zijn zorgen geuit over de Russische inval in Oekraïne. Hij benadrukte dat lokale overheden in conflictsituaties een cruciale rol spelen als bevorderaars en facilitators van vrede, vrijheid, democratie en welvaart.

Ook benoemde hij dat het van essentieel belang is dat we op lokaal niveau in gesprek blijven en verenigd staan om zo te streven naar vrede en welzijn op alle continenten. 
 
‘Als Europese burgemeesters en gekozen vertegenwoordigers kunnen we niet wegkijken van wat er gebeurt. UCLG is er om dit soort situaties te voorkomen, als middel voor stedelijke diplomatie en dialoog. Laten we in onze organisatie van lokale overheden blijven samenwerken, zodat we zo snel mogelijk uit deze vreselijke situatie komen’, aldus Van Zanen tijdens de opening van de samenkomst van de wereldkoepel. 

Europese en mondiale verklaringen

De Raad van Europese Gemeenten en Regio’s (CEMR), de Europese koepel van verenigingen waarvan de VNG lid is, stuurde vanmiddag al een veroordeling uit over de situatie in Oekraïne, namens alle Europese gemeenten. Een mondiale verklaring van UCLG wordt in de komende dagen verwacht. 

Meer informatie

Het VNG-kantoor met de vlag van Oekraïne

Op het VNG-kantoor hangt de Oekraïense vlag, als gebaar van solidariteit met de inwoners van Oekraïne.