De wereldkoepel van gemeenten UCLG heeft vandaag in een verklaring de militaire aanval op steden en regio’s in Oekraïne veroordeeld en aangedrongen op het staken van alle militaire acties en op het respecteren van alle internationale afspraken.

Als lokale leiders, zo besluit de verklaring, moeten we streven naar voortgezette constructieve dialoog tussen onze gemeenschappen en naar het beschermen van hun welzijn.

Jan van Zanen is co-president van UCLG en sprak gisteren al zijn zorgen uit over de Russische inval in Oekraïne. Gisteren bracht de Europese koepel van gemeenten CEMR eveneens een verklaring uit waarin de aanval op Oekraïne veroordeeld werd. En ook in Rusland zelf is sprake van protest tegen de oorlog, daarbij hebben zich ook gemeentelijke afgevaardigden aangesloten.

Solidariteit

Om hun morele steun uit te drukken voor de bevolking van Oekraïne, hebben diverse gemeenten, en ook de VNG, de Oekraïense vlag gehesen of de kleuren van de Oekraïense vlag geprojecteerd op het gemeentehuis of andere markante bouwwerken.

Andere gemeenten hebben uiteraard de mogelijkheid dat voorbeeld te volgen en het breder onder de aandacht brengen van de verklaringen van UCLG en/of CEMR wordt door onze koepels vanzelfsprekend toegejuicht.

Meer informatie