De gemeente Utrecht mocht statushouders tijdelijk voorrang geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens was er geen sprake van discriminatie.

Utrecht vroeg het mensenrechtencollege zelf om een uitspraak. Vanaf augustus wees de gemeente sociale huurwoningen zes weken lang alleen toe aan statushouders. Veel mensen waren het daarmee oneens, omdat ze het oneerlijk vonden dat Nederlanders vaak al lang op een wachtlijst staat. Utrecht wilde daarom weten of zijn eigen handelen wel mocht.

Dat is zo, blijkt nu. Volgens het mensenrechtencollege is er weliswaar sprake van een indirect onderscheid op grond van ras, maar is dat toegestaan omdat er een legitiem doel aan ten grondslag lag. Utrecht had een taakstelling om 650 asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten. Zonder maatregelen zou dat doel niet gehaald zijn. Het college wijst er in de uitspraak op dat er in augustus een dusdanig groot tekort aan sociale huurwoningen voor statushouders was, dat er mensen buiten moesten slapen. Die omstandigheden leidden ertoe dat de voorrang was toegestaan, aldus het college.

Redactie VNG Magazine