De uitvoering van het in september 2022 afgesloten IZA staat onder druk. Oorzaak is dat het ministerie van VWS de financiële middelen voor 2023 pas in september aan gemeenten heeft verstrekt en ondanks een klemmend verzoek van de VNG het niet mogelijk maakt om deze gelden mee te nemen naar 2024. 

Onbegrijpelijk dat het rijk niet voor de juiste randvoorwaarden zorgt 

Door het besluit dreigen plannen voor bijvoorbeeld valpreventie en de aanpak van overgewicht bij kinderen spaak te lopen. 'Het is voor ons onbegrijpelijk dat er zo star met de regels wordt omgegaan', aldus Cathelijne Dortmans, voorzitter van de commissie Zorg Jeugd en Onderwijs, namens de VNG. 'Het rijk en de andere IZA-partijen verwachten veel van gemeenten. Deze inzet is cruciaal om de zorg en ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben toegankelijk te houden. We vinden het onbegrijpelijk dat het rijk niet voor de juiste randvoorwaarden zorgt en inwoners daarmee dupeert.'  

Essentiële rol voor gemeenten en hun partners in het sociaal domein

Het IZA is, in samenhang met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), bedoeld om de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Belangrijk is dat er wordt ingezet op gezondheid en welzijn door middel van preventie en ondersteuning, zodat zorgvragen voorkomen worden of minder zwaar worden. Bijvoorbeeld door het bevorderen van een gezonde leefstijl en het versterken van de zelfredzaamheid van mensen. Gemeenten en hun partners in het sociaal domein spelen hierin een essentiële rol.

Rijk verantwoordelijk voor oplossing

De VNG roept de minister van Financiën op om de starheid te laten varen en de voortgang van het IZA niet langer te vertragen. Gemeenten verwachten dat het rijk zich opstelt als betrouwbare partner. 'Het rijk heeft deze vertraging veroorzaakt en moet nu ook verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing' aldus Cathelijne Dortmans. 'Als we willen versnellen, zoals het Bestuurlijk Overleg IZA vorige week maandag heeft uitgesproken, dan moeten gemeenten deze middelen mee kunnen nemen naar 2024'. 

Zie ook

VNG-bericht 'Hef jaargrens voor benutten SPUK-gelden IZA op' (31 oktober 2023)