Een van de onderdelen van het Omgevingsloket is de Vergunningcheck. Initiatiefnemers kunnen hier controleren of ze een idee op een bepaalde locatie mogen uitvoeren volgens de Omgevingswet. Het Serviceteam Rijk maakt de toepasbare regels voor de vergunningchecks voor rijksregels.

In de afgelopen periode heeft het rijk voor 2 activiteiten vragen toegevoegd aan de Vergunningcheck in de oefenomgeving. Deze vragen zijn voor gemeenten van belang, omdat ze samenhangen met de vragen voor 2 activiteiten in het omgevingsplan.

1. Vergunningcheck voor bouwen in het Omgevingsloket compleet

De vragen voor de technische bouwactiviteit zijn vanaf nu ook beschikbaar op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van het Omgevingsloket. De vragen voor de ruimtelijke bouwactiviteit in het omgevingsplan waren al beschikbaar. De vergunningcheck voor bouwen in het Omgevingsloket is hiermee compleet.

De initiatiefnemer ziet nu aan het einde van de check ook een conclusie voor de technische bouwactiviteit, ziet of voor deze activiteit een vergunning of een melding nodig is of dat informatie moet worden aangeleverd. Gemeenten zijn het bevoegd gezag voor de bouwactiviteit. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de vragen over het ruimtelijk bouwen en het gebruiken van een bouwwerk. Een deel van deze regels krijgt de gemeente in de bruidsschat.

2. Vergunningcheck voor boom kappen van rijk en provincies

Provincies en het rijk hebben een 1e versie gemaakt van de vergunningcheck voor de regels over het onderhouden of weghalen van een boom of beplanting buiten de bebouwde kom. Deze vragen zijn alleen van toepassing voor een activiteit buiten de bebouwde kom én wanneer het onderhoud of het weghalen niet in een tuin of op een erf plaatsvindt.

Deze vergunningcheck is nu toegevoegd in het Omgevingsloket. Gemeenten kunnen nu beoordelen hoe in het Omgevingsloket de combinatie eruit ziet van deze vragen met de vragen van de gemeente voor het kappen van een boom.

Meer informatie