Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 7,6% meer aan belasting aan de gemeente, provincie en het waterschap dan vorig jaar. Huurders zijn gemiddeld 7% meer kwijt. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO. 

De Atlas is geheel interactief online in te zien. Het biedt een jaarlijks overzicht van de heffingen van gemeenten, provincies en waterschappen.

Gemiddelde lastenstijging gemeente, provincie en waterschap

In 2024 betaalt een huishouden met een eigen woning gemiddeld € 1670 aan lokale lasten, dat is € 118 meer ten opzichte van 2023. Hiervan gaat € 58 naar de gemeente en € 52 naar het waterschap. Een huishouden in een huurhuis is gemiddeld € 999 kwijt, dat is € 72 meer dan vorig jaar. Hiervan gaat € 27 naar de gemeente en € 36 naar het waterschap. De provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting stijgen voor een eigenaar van een personenauto van 1.250 kilo gemiddeld € 9. 

De woonlasten voor huurders zijn lager, omdat zij geen onroerendezaakbelasting betalen en geen heffing gebouwd aan het waterschap. In een deel van de gemeenten betalen zij ook geen rioolheffing.