Een recordaantal van 82 gemeenten maakt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gebruik van de stemmal, een hulpmiddel waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig en met behoud van het stemgeheim kunnen stemmen. Andere gemeenten met interesse moeten nog even wachten tot de volgende verkiezingen.

De stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureaulid. De soundbox met koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven, de kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren. 

Aanmeldingen stemmal gesloten 

In verband met de benodigde voorbereidingen kunnen er op dit moment geen extra gemeenten meer een aanvraag doen voor het gebruik van de stemmal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Wel kunnen ze zich melden bij de Oogvereniging om te laten weten dat ze bij toekomstige verkiezingen mee willen doen om zoveel mogelijk inwoners in staat te stellen om zelfstandig en zonder belemmeringen te kunnen stemmen.

Andere mogelijkheden

Mensen met een visuele beperking hebben een aantal mogelijkheden om hun stem uit te brengen. Zo is er in elk stemlokaal een loep met verlichting aanwezig om het stembiljet te lezen. Veel kiezers zijn ook op de hoogte van de functies die de camera op hun telefoon biedt om in te zoomen op het stembiljet. Bovendien mogen kiezers met een visuele beperking een begeleider meenemen naar het stembureau of een van de stembureauleden om hulp vragen bij het stemmen.

Actieplan Toegankelijk Stemmen

Het gebruik van een stemmal past binnen de doelstellingen van het Actieplan Toegankelijk Stemmen. Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen niet vanzelf. Om te zorgen dat verschillende groepen kiezers ook bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 makkelijker kunnen stemmen is een vernieuwd actieplan opgesteld door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de Kiesraad.

Meer informatie