Op 1 juli is de Wet seksuele intimidatie in werking  getreden. Met deze wet wordt seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar gesteld. Tegelijkertijd is in Rotterdam, Utrecht en Arnhem een pilot gestart met de handhaving door boa's, in aanvulling op de handhaving op seksuele intimidatie door de politie.

Handhaving in lijn met preventie, voorlichting en bewustwording

In een eerder bericht hebben we gemeenten geïnformeerd over het voornemen om een pilot te starten om de handhaving van deze nieuwe strafbaarstelling door boa’s mogelijk te maken. Gemeenten, die nu al vaak een belangrijk inzet plegen op het gebied van preventie van, en voorlichting en bewustwording over seksuele intimidatie, kunnen hiermee ook een bijdrage leveren aan de handhaving van de strafbaarstelling. We stelden een overzicht van veelgestelde vragen met antwoorden op over de strafbaarstelling van seksuele intimidatie, kijk bij de veelgestelde vragen over gemeentelijke handhaving (boa's) onder de kop 'Seksuele intimidatie'. 

Boa’s niet automatisch bevoegd 

Omdat de strafbaarstelling van seksuele intimidatie in het openbaar (artikel 429ter Sr.) niet is opgenomen in de domeinlijst van domein I, zijn boa’s niet automatisch bevoegd tot opsporen en het handhaven. Om de pilot te kunnen starten hebben de hoofdofficieren van de arrondissementsparketten in de pilotgemeenten een aanwijzingsbesluit genomen. Boa’s die een specifiek opleidingsprogramma voor de handhaving van de nieuwe strafbaarstelling met succes hebben afgerond krijgen de bevoegdheid om op seksuele intimidatie in het openbaar te kunnen handhaven.

Pilot en vervolg

Naar verwachting duurt de pilot minimaal 1 jaar. Na afloop wordt de pilot geëvalueerd, aan de hand hiervan zal handhaving van seksuele intimidatie en de rol van boa’s hierin verder worden vormgegeven. Afhankelijk van het verloop van de pilot kan ook gedurende de looptijd worden besloten tot uitbreiding. Heeft u interesse of vragen hierover? Neem dan contact op met het ministerie van JenV via pilot.handhaving.seksuele.intimidatie@minjenv.nl

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de strafbaarstelling van seksuele intimidatie en de Wet seksuele misdrijven op: Wat moeten gemeenten weten over de nieuwe Wet seksuele misdrijven? - Veilige Steden (programmaveiligesteden.nl)