Het interactieve magazine 'Scenariodenken voor omgevingsvisies' biedt gemeenten handvatten om met scenariodenken strategische keuzes te maken in de omgevingsvisie. Praktijkvoorbeelden en interviews maken duidelijk hoe deze methode bijdraagt aan wendbaar en duurzaam omgevingsbeleid.

Lees het magazine Scenariodenken voor omgevingsvisies

Wat is scenariodenken?

Scenariodenken is een methode die helpt om verschillende toekomstbeelden te verkennen en hierop in te spelen. Door diverse scenario’s op te stellen kunnen beleidsmakers anticiperen op mogelijke ontwikkelingen en flexibele strategieën ontwikkelen.

Wat levert het op voor uw gemeente?

Door scenariodenken toe te passen, kunnen gemeenten wendbaar beleid ontwikkelen dat inspeelt op diverse toekomstige ontwikkelingen. Het bevordert betere samenwerking tussen verschillende bestuurslagen en met inwoners, en biedt inzicht in de bredere context van beleidskeuzes en hun onderlinge samenhang.

Het e-magazine biedt inzichten, praktijkvoorbeelden en interviews met experts die de voordelen en toepassingen van scenariodenken voor gemeenten belichten. Deze voorbeelden en inzichten zijn voortgekomen uit de werksessies die we in 2023 en 2024 hebben georganiseerd met het Planbureau voor de leefomgeving en Aan de slag met de Omgevingswet.

Scenariodenken in Cranendonck

In de gemeente Cranendonck bijvoorbeeld werden inwoners op een creatieve manier betrokken bij de 4 scenario's van het PBL voor de inrichting van Nederland in 2050. Met een bakfiets en een 'denk-mee-tent' bezocht de gemeente alle dorpen. Projectleider omgevingsvisie Merel Meusen: ‘Mensen namen deel aan een keuzespel of gingen met iemand van de gemeente in gesprek over ideeën en dromen voor hun dorp en de gemeente. Deze persoonlijke aanpak bleek heel goed te werken. Inwoners geven aan betrokken te zijn en voelen zich gehoord, terwijl wij veel informatie hebben opgehaald om een goede strategische visie en omgevingsvisie te maken.’