Om de aanbevelingen uit het rapport ‘Arbeidsmigranten, geen tweederangsburgers’ te kunnen uitvoeren stemt de VNG de voortgang en implementatie van de aanbevelingen af met verschillende partijen die betrokken zijn bij arbeidsmigranten. Een van deze partijen is de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). 

VNG sprak met Peter Loef, senior beleidsadviseur arbeidsmigratie bij de ABU, over samenwerking en belangrijke ontwikkelingen binnen de uitzendbranche.  

Regelmatig overleg

‘De samenwerking op het thema arbeidsmigratie tussen de VNG en ABU vindt vooral plaats op het niveau van adviseurs’, aldus Peter Loef. ‘Doordat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen beide verenigingen weten wij van elkaar wat er speelt en waar de andere partij tegenaan loopt. Door dit contact kunnen wij de vragen die leven bij gemeenten en uitzenders ook goed adresseren.’  

Scheiden van contracten voor huisvesting en werk 

Door het grote tekort aan beschikbare huisvesting voor arbeidsmigranten, is de uitzendbranche voor haar dienstverlening in toenemende mate afhankelijk van het beschikbaar hebben van huisvesting. In de CAO is  een aantal afspraken over huisvesting opgenomen. Zo zijn er huisvestingsnormen geformuleerd die verankerd zijn in het huisvestingskeurmerk SNF. Ook is een afspraak gemaakt dat bij einde dienstverband een werknemer tegen betaling nog 4 weken gebruik mag maken van die huisvesting. Voorts is opgenomen dat er geen winst op de huisvesting mag worden gemaakt.  

‘Om echte malafiditeit aan te kunnen pakken is stevige handhaving essentieel. We moeten via samenwerking tussen private organisaties, zoals uitzenders, en overheidspartijen laten zien en ervaren dat malafide uitzenders worden aangepakt.’, aldus Loef. Lees het volledige interview met Peter Loef. 

Vragen? 

Mail dan met het ondersteuningsteam arbeidsmigranten van de VNG via arbeidsmigranten@vng.nl.